Izraelec Itamar Einhorn, parťák Chrise Frooma z týmu Israel-Premier Tech, vyhrál úvodní etapu cyklistické Czech Tour, která vedla z Prostějova do Uničova a měřila 165 kilometrů. Einhorn porazil v závěrečném spurtu celého pelotonu Belgičana Milana Fretina, třetí dojel Američan Luke Lamperti. Největší hvězda závodu Froome dojela na chvostu hlavního balíku 119., nejlepším z Čechů byl devátý Dominik Neumann z týmu Elkov-Kasper.

Peloton dnes hned od startu čelil mnoha pokusům o únik, ale uspěl až nástup tří jezdců po zhruba dvaceti kilometrech, mezi nimiž byl také Čech Matěj Zahálka. I když skupina měla v jednu chvíli náskok více než dvě minuty, ani tento atak však neměl nárok na úspěch. Hlavní skupinu se nepodařilo v průběhu celé etapy roztrhat nikomu na delší dobu a rozhodovalo se tak v centru Uničova v rychlém spurtu.

„První etapa byla docela těžká, hodně týmu nechtělo do sprintu, takže bylo hodně nástupů, na konci byli pak asi všichni unavení,“ povídal vítěz v cíli. Do posledního okruhu v Uničově vjížděl po boku svého kolegy z týmu Ricka Zabela z Německa, který mu rozjížděl spurt.

„Zhruba 500 metrů před cílem jsem byl vedle dvou soupeřů vepředu a do poslední zatáčky jsem vjel v plné rychlosti a povedlo se to. Mám radost,“ řekl. Cítil se prý skvěle. „Zotavil jsem se z té první poloviny závodu, protože to nebyla úplně rovina. Necílím na celkové vítězství, ale máme v týmu jezdce, kteří by vyhrát chtěli,“ doplnil.

Froome uznal, že etapa byla náročnější, než čekal. „Ale pro náš tým dobrá, vyhráli jsme, byl to dobrý start Czech Tour,“ hodnotil. „Rozhodně to nebyla jen sprinterská etapa, rozhodně to nebyl snadný den. Samý pokus o únik, také docela kopce nahoru dolů. Je dobrý být součástí týmu, který dnes vyhrál. Máme pár kluků, kteří budou bojovat o celkové vítězství. Uděláme pro to jako tým všechno,“ slíbil.

Zdroj: czech tour.