Prostějovský velodrom hostil mistrovství republiky ve vytrvalostních disciplínách 2023 pro mládežnické kategorie. Počasí sice závodníkům i jejich trenérům komplikovalo program, nicméně všechny plánované jízdy se uskutečnily.

Na domácím oválu se přitom velmi dařilo cyklistům TUFO PARDUS Prostějov, kteří markantně rozšířili svou letošní sbírku mistrovských medailí.

 

Nejvýraznější postavou šampionátu byla domácí juniorka Patricie Müllerová, jež vybojovala tři tituly, navíc zlato ve stíhacím závodě ještě ozdobila českým rekordem! Ve stíhačce juniorek oslavil pořádající klub dokonce double, když druhou finalistkou byla stříbrná Eliška Grulichová.

Mezi juniory vyjel skvělé výsledky Vojtěch Soukup, který triumfoval ve stíhacím závodě jednotlivců a přidal druhé místo ve scratchi. Ve starších žácích potvrdil konstantní růst výkonnosti Alexandr Kaniščev ziskem stříbra ve stíhačce jednotlivců, bronzu v bodovacím závodě i zlata ve stíhačce družstev společně s oddílovými parťáky Arnoštem Drcmánkem a Matějem Dedkem + Jakubem Křupalou z Bike Pro Racing.

 

Na individuální cenný kov bronzové hodnoty dosáhla ve scratchi rovněž Kristýna Křupalová, kromě toho s Apolenou Pechovou přidaly druhý post ve stíhacím závodě družstev. Stejná disciplína vynesla stříbro pro kadety Tadeáše Ladru a Nikolu Jaroše ve smíšeném týmu se zástupci Favoritu Brno i Mapei Merida Kaňkovský.

S výsledky na domácím mistráku jsem spokojen. Musím vyzdvihnout suverenitu Patricie Müllerové, která své soupeřky opravdu výrazně převyšovala a vybojovala si tak nominaci na juniorské mistrovství světa v Kolumbii ve druhé polovině srpna. Výborně připraven byl také Vojta Soukup. Byť v kvalifikaci stíhačky zajel druhý nejlepší čas, dokázal ve finále porazit protivníka z Dukly Praha a tím získat titul,“ ocenil trenér TUFO PARDUS Martin Cetkovský.

„Chtěl bych moc poděkovat všem, jež se podíleli na organizaci šampionátu v Prostějově. Jediným nedostatkem bylo deštivé počasí, které dalo zabrat jak nám coby pořadatelům, tak samozřejmě i všem účastníkům,“ doplnil Cetkovský k jinak vydařenému MČR.