Také letos se na prostějovském velodromu uskuteční tradiční mezinárodní závod v dráhové cyklistice Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka 2023, jemuž bude bezprostředně předcházet jiná vrcholná akce Grand Prix TUFO - Velká cena Olomouckého kraje 2023. Tentokrát obě klání proběhnou v lehce pozměněném termínu, a to o týden dříve než obvykle. Oba závody si přitom zachovaly status zařazení do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie UCI. Na jejich startu se sejde konkurence jezdců a jezdkyň z deseti států. Hlavní klání se i letos pojede už počtyřiadvacáté jako vzpomínka na místního cyklistu Otmara Malečka, který v 31 letech prohrál svůj boj s rakovinou.

Třídenní bohatý program soutěží na hanáckém oválu odstartuje ve čtvrtek 17. srpna podnikem, který od minulého roku nese název GP TUFO – Velká cena Olomouckého kraje. Síly při něm změří elitní muži i ženy v disciplínách eliminace, bodovací závod a madison. Začne se v 15.00 hodin s předpokládaným koncem okolo osmé hodiny večerní.

V pátek 18. a v sobotu 19. srpna je pak na pořadu již 24. ročník tradičního a mezi cyklistickými příznivci velmi oblíbeného GP Prostějov - Memoriálu Otmara Malečka. Oba dny odstartují znovu od 15.00 hodin. Páteční program obstará pro ženy i muže závod v omniu složeném z disciplín scratch, tempo race, vylučovačka a bodovačka. Následně v sobotu pojedou obě kategorie scratch a vylučovačku, tentokrát ovšem jako samostatné závody. Na úplný závěr potom přijde madison, tedy bodovací závod dvojic. Muži jej tradičně absolvují coby Memoriál Otmara Malečka. Páteční i sobotní cyklodění v Prostějově přitom opět vyvrcholí přibližně ve 20.00 hodin.

Pro návštěvníky bude na stáncích připraveno bohaté občerstvení tak, aby kterýkoliv závodní den dráhového svátku strávili v areálu velodromu v naprosté pohodě. Výtěžek z dobrovolného vstupného a tomboly bude stejně jako minulých letech věnován onkologickému oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, symbolický šek osobně předá dcera Otmara Malečka Kateřina.

„Letošní sezóna je vzhledem k probíhající kvalifikaci dráhařů na Letní olympijské hry v Paříži 2024 poněkud specifická. Všechny kvalifikační závody se přesunuly do prvních osmi měsíců roku. Mistrovství světa navíc končí jen týden před oběma našimi akcemi. Což je pro jejich obsazení hodně nepříznivé. Cyklisté si totiž potřebují před druhou fází kvalifikace na olympiádu trochu odpočinout,“ připustil ředitel obou prostějovských Grand Prix Michal Mráček, že konkurence tentokrát nebude natolik exkluzivní.

„Na druhou stranu se tak otevírá šance pro mladší jezdce, kteří dostanou příležitost k nabrání zkušeností a možná i k dosažení dobrých výsledků. Naše domácí hvězdy ověnčené mnoha světovými úspěchy každopádně na startu Memoriálu Otmara Malečka i Velké ceny Olomouckého kraje budou,“ ujistil Mráček jakožto sportovní ředitel TUFO PARDUS Prostějov, že fanoušci rychlých bicyklů o účast nejlepších zástupců pořádajícího týmu nepřijdou.

 

PŘEHLED VÍTĚZŮ GPP – MOM (MADISON MUŽI)

1999        Liška, Žabka (Slovensko)

2000        Homolka, Kaňkovský (Česko)

2002        Garber, Stocher (Rakousko)

2003        Bláha, Lazar (Česko)

2004        Buráň, Kaňkovský (Česko)

2005        Dostál, Špička (Česko)

2006        Kaňkovský (Česko)

2007        Kaňkovský, Lazar (Česko)

2008        Kaňkovský, Lazar (Česko)

2009        Buttazzoni, Ciccone (Itálie)

2010        Bláha, Hochmann (Česko)

2011        Kadlec, Kaňkovský (Česko)

2012        Kadlec, Kaňkovský (Česko)

2013        Kadlec, Kaňkovský (Česko)

2014        Buttazzoni, Coledan (Itálie)

2015        Rugovac, Sisr (Česko)

2016        Buttazzoni, Scartezzini (Itálie)

2017        Mastaller, Matzner (Rakousko)

2018        I. Oliveira, R. Oliveira (Portugalsko)

2019        Hansen, Larsen (Dánsko)

2020        Heijnen, Hoppezak (Nizozemsko)

2021        Heijnen, Hoppezak (Nizozemsko)

2022        Prokopyszyn-Krawczyk (Polsko)

 

33 pozvanka2

 

33 cyklistika pozvanka