V těchto dnech uplynulo přesně padesát let od chvíle, kdy slavný cyklista a prostějovský rodák Vladimír Vačkář ve dvojici s parťákem Miroslavem Vymazalem poprvé vyhráli dráhové mistrovství světa v disciplíně tandem. Stalo se koncem srpna 1973 ve španělském San Sebastianu.

„Na našem premiérovém šampionátu jsme zvítězili v nejsilnější konkurenci, nikdo z elity nechyběl. Ve finále jsme narazili na favorizované Sověty Kopylova se Semencem. Museli jsme je porazit hlavou, protože byli silní. Domluvili jsme se, že zařvu hop k nástupu, ale zůstaneme sedět. Pojedeme, až se zvednu ze sedla. Sověti to sežrali, my je na dlouhý sprint pohodlně přejeli a vyhráli i druhou jízdu,“ zavzpomínal Vladimír Vačkář na legendární triumf.

Potom následovaly ještě další tři světové tituly (1974, 1977, 1978) doplněné jedním stříbrem (1975) i bronzem (1979). Byla to éra, kdy duo Vačkář a Vymazal bylo na tandemu v mezinárodním měřítku prostě nejlepší. „Když chcete vyhrát, musíte jít i do nebezpečnějších situací a v tom jsme si věřili. Mirek se se mnou nebál, i když pád většinou odnesl víc než já. Lehali jsme hlavně kvůli defektům,“ dal Vačkář trochu nahlédnout do dávnější historie.