Začátek srpna je tradičním termínem pro seriál silničních cyklistických závodů v polském kraji Mazowsko. Celá série patřící do mezinárodního kalendáře UCI trvá šest dnů a tvoří ji jednorázový Memoriál A. Trochanowskiego, etapové klání Dookola Mazowsza i další jednorázovka O Puchar MON. Letos bylo vše zasazeno do termínu těsně před odjezdem na mistrovství světa dráhařů 2023 ve skotském Glasgow.

Tým TUFO PARDUS Prostějov přivezl do Polska šestici Petr Vávra, Matyáš Koblížek, Ondřej Pokorný, Jan Voneš, Wojciech Pszczolarski a Filip Prokopyszyn. Tři posledně jmenovaní přitom zamířili po skončení akce na britské ostrovy, kde se koná letošní multicyklistické MS. Polské podniky probíhaly na rychlých rovinatých tratích kraje Mazowsze a průměrné rychlosti každý den oscilovaly okolo 47 až 49 kilometrů za hodinu.

Právě vysoké tempo během šesti závodních dnů bylo velkou zkouškou, ale také zkušeností zejména pro mladé prostějovské jezdce. Nejlepšího výsledku dosáhl Petr Vávra v posledním klání o Puchar MON, kde obsadil 13. místo. Vávrovi se nejvíc dařilo rovněž v rámci Dookola Mazowsza, kde skončil na 38. pozici.

„Na Mazowsko jezdíme pravidelně. Zdejší terény jsou velmi příznivé k charakteru našeho týmu, a proto jsem určitě doufal v lepší výsledky. Je pravda, že bylo třeba snížit riziko pádů a případného zranění zejména u kluků, kteří hned odjížděli na světový šampionát. Nicméně jsem přesvědčený, že předvedené výkony i tak zůstaly pod našimi možnostmi. Pochvalu si však určitě zaslouží Petr Vávra, který udělal za poslední měsíce solidní výkonnostní skok, a v Polsku to opět potvrzoval,“ zhodnotil sportovní ředitel TUFO PARDUS PV Michal Mráček.