Cyklisté TUFO PARDUS Prostějov se ještě před oslavou příchodu nového roku zúčastnili mezinárodních dráhových závodů UCI ve Slovinsku. Velodrom v Novo Mesto má přitom krátkou, leč doslova turbulentní historii. Začátkem letopočtu 2023 přišel pod tíhou sněhu o střechu, přesto už na konci stejného roku hostil mezinárodní mítink Grand Prix. A jezdci hanáckého klubu byli jeho součástí.

Do Slovinska odcestovali muži Matyáš Koblížek, Petr Vávra, Radovan Štec a Ondřej Pokorný doplněni o dva juniory Nikolu Jaroše a Tomáše Vránu. Termín akce 28. a 29. prosince příjemně rozdělil vánoční lenošení. Na programu byly pouze dvě disciplíny, a sice bodovací závod a madison. Muži však museli v rámci bodovačky absolvovat z důvodu velkého počtu startujících i kvalifikační jízdy.

První den se junioři postavili na start madisonu. Kluci měli ztíženou situaci tím, že v českém pelotonu jsou juniory už od 1. října, zatímco pravidla UCI přestup o kategorii výš registrují vždy až 1. ledna následujícího roku. Oba prostějovští chlapci se tak postavili na start se soupeři o dva roky staršími. Své první mezinárodní vystoupení v juniorské kategorii pak proměnili v 10. místo i spoustu nenahraditelných zkušeností.

Muži nejprve bojovali v bodovačce. Z kvalifikace postoupili do finálového klání jen Matyáš Koblížek a Petr Vávra. I když se Koblížek během finále dostal do několika slibných úniků, chybělo mu bohužel trochu štěstí. V cíli obsadil 16. příčku, Vávra byl klasifikován jako 18.

Druhý den absolvovali junioři bodovací závod, kde byl celkový projev zástupců TUFO PARDUS o poznání lepší. Oba se aktivně podíleli na vývoji a byli vidět. V cíli patřila Tomáši Vránovi 13. pozice a Nikola Jaroš skončil 19.

Do madisonu mužů nastoupili Prostějované ve složení dvojic Petr Vávra, Ondřej Pokorný a Matyáš Koblížek, Radovan Štec. Zejména druhé jmenované duo se od začátku pohybovalo na špici a pravidelně bodovalo. S přibývajícími okruhy klukům lehce docházely síly, nicméně konečné 6. místo je pro Štece s Koblížkem určitě solidním výsledkem. Vávra a Pokorný si rovněž vedli dobře, dojeli 8.

„Do Slovinska jsme přicestovali až v den konání, což není ideální. Závod jsme však do programu i vzhledem k rozumným finančním nákladům zařadili hlavně z důvodu tréninku. Především junioři absolvovali takový podnik prvně, mohli si tak porovnat domácí a mezinárodní úroveň. Jako nejvydařenější považuji madison mužů. I když si myslím, že Mates s Radkem měli být reálně pátí před slovinskou dvojicí, ale tak to někdy ve sportu je. Celkově si myslím, že akce splnila, co jsme od ní očekávali,“ shrnul dvoudenní mítink na zahraniční dráze sportovní ředitel TUFO PARDUS PV Michal Mráček.