Mezinárodní závod RBB Tour 2024 v silniční cyklistice tvořila individuální jízda proti chronometru a dvě poměrně zvlněné etapy. V letošním roce se na start postavilo 120 účastníků ze dvaceti týmů a stáj TUFO PARDUS Prostějov využila možnosti vyslat do tohoto silničního klání plný počet osmi závodníků.

 

Hanáci tak vyrazili do úvodní časovky v cyklisticky známé obci Strmilov ve složení Franciszek Kocur, Matyáš Koblížek, Wojciech Pszczolarski, Vojtěch Soukup, Martin Chren, Ondřej Pokorný, Petr Vávra a Radovan Štec. V jízdě na čas se nejlépe umístil třiadvacátý Koblížek, jen o dvě vteřiny pomalejší byl hned za ním Pszczolarski.

Druhá etapa o délce 163 kilometrů se odehrávala na okruzích se startem a cílem v další cyklistům známé obci Popelín. Přestože peloton závodil aktivně, do cíle spurtovala hlavní skupina čítající 54 jezdců. Z těch prostějovských protnul cíl jako první opět Koblížek na třinácté pozici, podobně jako v časovce následován Pszczolarskim na sedmnácté příčce.

Závěrečná třetí etapa se konala opět na okruzích, tentokrát s centrem v Českém Rudolci. V posledním desátém kole se hlavní pole čítající už pouze 44 borců rozdělilo na dvě skupiny, jež od sebe v cíli dělilo patnáct sekund. V první grupě zůstal z TUFO PARDUS jen Kocur, který obsadil dílčí čtrnáctý post.

V celkové klasifikaci etapového RBB Tour skončil nejlépe čtyřiadvacátý Wojciech Pszczolarski, jenž tak udržel své postavení z úvodní časovky. Franciszek Kocur se během závodu posunul na konečné osmadvacáté místo a Vojtěch Soukup klání uzavřel jako devětadvacátý. V klasifikaci družstev obsadil prostějovský tým pátou pozici.

Sportovní ředitel TUFO PARDUS PV hodnotil celou akci pozitivně. „Kluci odvedli solidní výkony. V poslední etapě jsme se snažili o co největší progres pro Frantu Kocura, jehož se podařilo instalovat do nadějného úniku, který bohužel zachytil i ve žlutém jedoucí Polák Gieryk. A tím se snaha skupiny o dotažení úniku až do cíle rozpadla. Nicméně jak Kocur, tak Vojta Soukup coby prvoročáci předvedli solidní potenciál. Pszczola odvedl svůj dobrý standard a jako vždy byl oporou našim mladým závodníkům,“ zhodnotil Michal Mráček.