Jak již v minulém čísle Prostějovský Večerník informoval, cyklistický klub TUFO PARDUS Prostějov má své zastoupení na nadcházejících letních olympijských hrách v Japonsku. V nominaci Polska totiž nechybí špičkový dráhový specialista Wojciech Pszczolarski, jenž při o rok odloženém vrcholném sportovním podniku pojede madison – bodovací závod dvojic. Není však zdaleka jedinou prostějovskou stopou v cyklistickém týmu.

 

Hned trojice členů TUFO PARDUS Prostějov se zúčastní rychle se blížící olympiády (23. července až 8. srpna) jakožto součást realizačního týmu cyklistů České republiky. Budou jimi reprezentační trenér Tomáš Konečný, mechanik Richard Šmída a masér Michal Frantík.

Málokdo ví, že Tomáš Konečný pochází z Olomouckého kraje, neboť jeho rodnou obcí je Jeřmaň u Bouzova a své první cyklistické krůčky prožil v loštickém oddílu. Následně prošel uničovským klubem, kde pod vedením legendárního trenéra Karla Křivánka získal svůj první titul ČR, aby pak odstartoval svou hvězdnou kariéru i mezi dospělými.

Do „realizáku“ národního výběru naší země patří také jeden z velmi oblíbených mechaniků Richard Šmída, který je mimo jiné i spolupořadatelem věhlasného dráhového podniku Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka. Prostějovský rodák patří už do třetí generace Šmídů: v cyklistice působil jeho otec a nyní je reprezentačním mechanikem též jeho syn Martin.

„Pro sportovce i personál jsou olympijské hry největší sportovní svátek, a proto je pro mě obrovská čest, že se jich mohu zúčastnit. Moc se do Tokia těším, i když podmínky kvůli covidu nebudou jednoduché. Ale jsme připraveni a myslím, že všichni tvoříme sehraný kolektiv,“ řekl Richard Šmída.

Český realizační tým v Japonsku doplní ještě Michal Frantík, který pochází z vesnice Střeň, momentálně žije v Olomouci a dětská léta prožil v uničovské cyklistice. „Jsem rád za nominaci, upřímně jsem s ní nepočítal. Předpokládám, že jsem se do ní dostal, protože reprezentační trenér má ve mně důvěru, známe se už řadu let. Absolvoval jsem již jedny LOH před pěti lety v brazilském Riu de Janeiro, kde to byl tenkrát ohromný zážitek. A díky mé vzdálené rodině, veslaři Miroslavu Vraštilovi, jsem se dostal i do zázemí akce. Nyní je to něco jiného. Odlišná situace speciální tím, že panují přísná covid opatření,“ doplnil Frantík.