Řadu zajímavých momentů rok co rok přináší florbalové soutěže. A to i s účastí tří klubů z Prostějovska: SK K2 Prostějov, FBC Playmakers Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané – HK. V ročníku 2022/2023 by jich mělo být ale ještě víc. Důvodem je jednak smrštění soutěží, což znamená, že se nově bude potkávat častěji Kostelec na Hané s Playmakery. Ale také další fakta napovídají, že příští ročník bude zase o něco zajímavější.

Nejprve si ale shrňme situaci na Prostějovsku. Region ve florbalových soutěžích – ve všech případech regionálních – reprezentují tři kluby, dva z Prostějova a jeden z Kostelce na Hané. Největším klubem je SK K2 Prostějov s necelými dvěma sty aktivními hráči a hráčkami a devíti družstvy. Klub přihlásil dva mužské týmy, dále juniory, dorostence, dva týmy starších žáků a také mladší žáky, elévy a přípravku. Klub tentokrát nebude reprezentovat dívčí družstvo. Playmakeři přihlásili sedm týmů: dva celky mužů, juniory, starší a mladší žáky, elévy a nově také veterány. Kostelecký Sokol tradičně zvolil přihlášku dvou mužských týmů.

Nyní v polovině července už ale nejsou jasné jen přihlášky. Ale také to, kdo bude hrát v jaké soutěži. A kdo s kým začne. Právě zde začínají možnosti zajímavých soubojů, protože do Olomoucké ligy mužů postoupili právě Playmakeři. A tak zatímco koncem září a začátkem října se sice oba prostějovské kluby potkají na turnaji, ne však v zápase, 22. října už na konfrontaci dojde, v Litovli se tak utká rezerva SK K2 Prostějov s Playmakery. 5. listopadu zase Playmakeři s Kostelcem na Hané završí turnaj v Mohelnici.

Derby však vzniklo i již zmiňovaným sloučením soutěží, konkrétně Olomoucké soutěže a Olomouckého přeboru mužů. Nově se tak budou v malém derby utkávat i rezervy Playmakerů s Kostelcem na Hané. Oba týmy se přitom dobře znají, v minulosti spolu kluby i trénovaly. A aby toho nebylo málo, rovněž na juniorské úrovni se budou setkávat dva týmy z regionu, tentokrát oba zástupci Prostějova. Shodou okolností tak zatímco 5. listopadu vyzve „A“ tým Kostelce na Hané Playmakery, ve stejný den, a navíc v Prostějově se utkají oba juniorské celky z Prostějova.

Příští ročník pak bude ve znamení hned několika změn. Na poslední chvíli mužstvo mužů odhlásily Vikýřovice, což vedlo ke slučování nejnižších soutěží v regionu. Výrazně se tak změnil počet týmů v Olomouckém přeboru mužů, který se rázem stal nejnižší florbalovou soutěží v oblasti. Přes pokoronavirovou situaci pak některé týmy jako Lipník nad Bečvou, Mohelnice nebo Šumperk přihlásily další mužstva. Prostějovský region pak po dvou letech nebude mít v celostátní soutěži žádného zástupce.