Pokud chceš být nenahraditelný, musíš být odlišný! Tohle heslo zveřejnil na svém facebookovém profilu Kamil Buchta (30). Cikánský feťák z Dobromilic je skutečně tak trochu „jiný“.

Dlouhodobě nezaměstnaný muž má za sebou rekordní sérii vloupání do automobilů po celém Prostějově. Stačilo mu k nim vždy vzít kus dlažby a prohodit ji sklem vozu. K tomu přidal pár vloupání do restaurací či obchodů. Se svým kolegou Pavlem Gáborem tak byl u soudu obžalován z nevídaných 85 skutků!

Našli jste sklo svého auto ráno rozmlácené? Ukradl vám z vozu někdo notebook, navigaci, nářadí, peněženku, oblečení či cokoliv jiného? Pak za tím pravděpodobně stojí Kamil Buchta (30) z Dobromilic a možná i jeho „kamarád“ Pavel Gábor (33) z Brodku u Prostějova. Na stejná jména jste však mohli narazit i v případě, že se někdo vloupal do vašeho obchodu či kavárny. Dva cikánští kumpáni přiznávají, že v životě pořádně nepracovali a že se kromě krádeží živili už jen prodejem drog. Uplynulé úterý 25. ledna se oba sešli u prostějovského soudu. Obžalováni byli z rekordního počtu 85 skutků!

Pokud bude některý z těchto dvou na svobodě, pak si nemůžete být jisti, že neokrade právě vás. Kamil Buchta a Pavel Gábor toho mají hodně společného. Kamarádí spolu přes deset let, pokud mohou, tak fetují a kradou, sotva zvládli dodělat základní školu a v životě pořádně nepracovali. „Nikdy jsem nebyl zaměstnaný, žil jsem z prodeje drog,“ přiznal otec dvou dětí Pavel Gábor, který je od loňského února ve vězení. Když z něj vyšel naposledy, pustil se do dalších krádeží prakticky okamžitě.

Vzal kus dlažby a ničil

Kamil Buchta prý pracovat zkoušel. Už je to více jak pět let, co se nějaký čas snažil živit jako zahradník. Moc dlouho mu to však nevydrželo. Od té doby je odkázán na zisk z krádeží. Těch se dopustil neuvěřitelně mnoho. Oba byli obžalováni z celkem 85 porušení zákona, drtivou většinu z nich měl na svědomí právě Kamil Buchta. Nejčastěji to prováděl tak, že vzal kus dlažby, kterou prohodil sklem automobilu. Vůz následně prohledal a vykradl. Tímto způsobem zvládl „vybrat“ i několik aut během jediné noci. Řádil všude v Prostějově i okolních obcích, oblíbil si zejména sídliště Šárka, Okružní ulici a parkoviště před starým Kauflandem. Nevyhýbal se však rozhodně ani parkovišti u Penny Marketu v Plumlovské ulici, kde se jej koncem října 2020 podařilo policistům zadržet.

Věci končily u překupníka

Kamil Buchta kromě aut vykradl třeba zlatnictví na náměstí TGM, květinářství u prostějovského hřbitova a zkoušel to i v prodejně elektra u prostějovského nádraží.
Pavel Gábor jej pak doprovázel při vloupání do hospůdky u aquaparku, potravin na Šárce či kavárny na Újezdě.
Jen prostý výčet všeho, co napáchali, je přitom nad možnosti novinového článku. Není přitom bez zajímavosti, že mnohé z ukradených věcí končily u Jakuba Bílka. Celkově se pak dá říci, že svým řáděním napáchali škodu za mnoho desítek tisíc korun, přičemž se k drtivé většině činů přiznali, Pavel Gábor pouze popíral opakované vykradení lékárny na náměstí TGM, s několika málo body obžaloby měl „problém“ i Kamil Buchta.
Vzhledem k počtu případů se nelze divit, že rozsudek v celé věci dosud nepadl. Hlavní líčení bylo odročeno hned na dva březnové termíny.