Kouzlo lidových tradic se v posledních letech vrací do nejedné obce. A jednou z oblíbených kratochvílí, kterou se bavili už naši předkové, jsou i masopustní průvody. Masky, tanec, dobrá zábava a jídlo i pití, co hrdlo ráčí. Navrch setkávání se sousedy.

To vše zažijí ti, kdo vyrazí na masopust. Své o tom ví třeba ve Štětovicích nebo Kralicích na Hané, kde uplynulou sobotu de facto zahájili hanáckou masopustní sezónu. A u toho prostě Večerník nemohl chybět.

„Čí je právo? Naše!“ Tato věta na přelomu února a března zní mnoha obcemi Prostějovska. K masopustům letos mezi prvními zaveleli ve Štětovicích či Dubanech. Hodinu po poledni soboty 19. února tak nastal nástup na návsi a poté se průvody daly do pochodu. V tom štětovickém nechyběl dokonce ani folklórní soubor Klas, z masek klasicky medvěd s medvědářem, kominík či vlk. Dorazilo ale taky víno. „Byli jsme za merlot a muškát. Ale vidíte, jak to dopadlo,“ říká naoko smutně vinařský pár – z balónků představující bobulky božského nektaru jsou jen „ká“ a „er“. Pro kolemjdoucí fascinující podívaná. Organizátoři ale nebyli překvapení. „Snažíme se dodržovat klasické masky: koně, ženicha a nevěstu nebo medvědáře s medvědem. Děcka, ty se vyřádí, samy si něco vymyslí,“ říká Jitka Šálková. Klasiku u menších střídají masky aktuální doby. A tak se Dubany prohánělo pichachu…

Mezitím už ale jeden z průvodů dorazil na Zlatou farmu. Pohoštění bylo bohaté: vdolečky, uzeniny, chléb se sádlem. A samozřejmě pití. „Dejte si rumíčka do čumáčka,“ radí jedna z masek, zatímco vedle křepčí vousatá nevěsta s ženichem. Vousatá je ale v průvodu i karkulka. I díky ní je najednou pohádka naopak: tato karkulka například ničí vlkovi kostým. „Každý rok chodím za Karkulku. Prsa nejsou moje, ty mám dělaný. Jinak to jsou kostýmy od pořadatelů,“ poznamenala Karkulka-Vlastík. Za masopust je rád. Člověk se během něj odváže. „Dává dohromady dědinu,“ říká přesvědčivě Karkulka. S ostatními mohla být ráda: vítr sice pořádně dával kostýmovaným a rozverným masopustníkům zabrat. Masky ale nezmokly. „Doufám tedy, že dojdeme do Duban do hospody. A snad se tam vejdeme. A dětem raději doporučíme, aby šly domů,“ povídá se smíchem Jitka Šálková. Zatímco ale „dojezd“ do hospody U Ríšu, kde má dojít k pochování basy, není jistý, zábava je na sto procent skvělá.

Jen o kus dál, v Kralicích na Hané, to ale taky vypadá na velkou slávu. Před úřadem městyse jsou davy lidí. Maskovaní, nemaskovaní. Hlavně však spousta malých ratolestí. Zde totiž k průvodu přidali i dětskou stezku s úkoly. „Akce je pěkná, jinam už nepůjdeme. Kostýmy pro děti jsme dlouho nevybírali. Jen chvilku a bylo jasno,“ usmívala se jedna z maminek, aby se hned poté vrátila k luštění s dětmi. O kus dál zjišťuji, že divadlo Point, které má večer v rámci masopustu zahrát své představení, skutečně vystoupení. Ale v jiném složení: místo jednoho z nemocných herců zaskočí známý komik Lukáš Kameníček.

V Kralicích se jednalo o masopustní premiéru. Zato však s občerstvením, hudbou, tanečním vystoupením a divadlem. A masek bylo k vidění dost. „Měli jsme krásného medvěda s vodičem, vodili jsme jej tedy po obci. Šli jsme průvodem s dechovou kapelou. Přišlo strašně moc lidí, bylo u nás prostě plno,“ jásala starostka Kralic Veronika Petrželová Bašná. Mohla být spokojená, stejně jako lidé, kteří se zapojili včetně zmíněných dětí. „Co pohání mlýnské kolo?“ ptají se třeba na jednom ze stanovišť. Úkoly je zjevně baví a po vyřešení cupitají dál. Mají i důvod, na konci je čeká odměna. „Měli jsme pro ně za odměnu připravené krásné knížky s tématy jaro a zima. A obrázky od Josefa Lady,“ prozradila kralická starostka. „Bylo to opravdu skvělé a všichni jsme se na závěr potkali v hospodě, kde jsme si parádně popovídali. Byl to prostě boží den,“ rozloučila se s Večerníkem Veronika Petrželová Bašná.