Zastupitelstvo města Prostějova zřejmě v úterý (26. 4. 2022) nebude schvalovat avizovanou změnu územního plánu. Současná koalice tvořící Radu města Prostějova dnes rozhodla, že primátor František Jura, jako předsedající, zítra navrhne stažení tohoto bodu z programu zasedání.

 Město poté nechá změnu územního plánu upravit. Cílem je předložit zastupitelům v blízké době novou podobu změny, která nebude obsahovat opatření týkající se okolí biokoridoru Hloučela.

 
Vedení města opakuje, že nikdy nechtělo zastavět ani jediný metr biokoridoru a cílem jeho postupu bylo rozšíření zeleně v celé této oblasti. Zástupci všech koaličních stran konstatovali, že se změna územního plánu stala terčem dezinformací, které znejistěly veřejnost a vyvolaly u části občanů dojem, že je okolí Hloučely v ohrožení. Koaliční strany se proto rozhodly zabránit pokračující účelové politické kampani a materiál z jednání navrhují stáhnout.
 
Město následně nechá v příštích týdnech změnu územního plánu patřičně upravit a vyjmout z ní celou navrženou změnu v blízkosti biokoridoru Hloučela v lokalitě nedaleko Nemocnice (Trávníky). To umožní, aby další opatření mohla být schválena a územní plán se v jiných částech města skutečně modifikoval. Čeká na to například Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, který chce stavět novou stanici v lokalitě za Brněnskou ulicí, ale i řada dalších organizací a občanů. Tím se vyhneme riziku, že změna územního plánu skončí kvůli politizaci u soudu, což by zkomplikovalo situaci dalších občanů i investorů v celém Prostějově.