Pro mnohé úředníky i politické představitele prostějovské radnice to je nečekané překvapení. A tak trochu až šok. Radnicí totiž v uplynulém týdnu otřásla změna na veledůležitém místě, které přitom nepředcházely žádné konkrétní indicie.

Jak Večerník zjistil, na svůj post po více jak třech letech ve funkci rezignovala tajemnice magistrátu Blanka Vysloužilová! Oficiálně míří za jinými výzvami, v kuloárech se ale ihned začaly přetřásat i jiné okolnosti. Jak to tedy je? „Prostě mi přišlo, že je ten správný čas odejít,“ nechala pod pokličkou své důvody vedoucí k zásadnímu rozhodnutí šéfka magistrátu, která chce křeslo definitivně opustit po velikonočních svátcích.

 

Blanka Vysloužilová rezignovala na funkci tajemnice Magistrátu statutárního města Prostějova. Svůj odchod oznámila vedení města a zaměstnancům magistrátu na začátku minulého týdne. Co tuto zkušenou úřednici k rozhodnutí vedlo?

„K rezignaci jsem se rozhodla k datu 6. dubna tohoto roku. Důvod? Přišlo mi, že je čas odejít,“ potvrdila vzápětí Večerníku trošku tajemně. Více A její strohé oznámení šokovalo i politické vedení radnice. „Popravdě řečeno, překvapení to bylo. Rezignaci paní tajemnice jsem nečekal a myslím, že ji nečekali ani moji kolegové,“ svěřil se prostějovský primátor František Jura (ANO 2011), který vzápětí stručně zhodnotil spolupráci radních s tajemnicí Blankou Vysloužilovou. „V řadě věcí jsme se shodovali, na některé jsme měli jiný názor, to je pochopitelné. Naše debaty ovšem byly vždy věcné, nikdy osobní,“ podotkl Jura.

Jak viděla své tři roky ve funkci sama tajemnice? „To by vydalo na hezké a dlouhé povídání,“ pousmála se. „Určitě se povedlo udělat hodně v oblasti materiálního vybavení a zabezpečení úřadu, v nastavení chodu úřadu, získali jsme první místo v rámci republiky v Přívětivém úřadu. Ale pro mě je důležité, že se podařilo dát do kolektivní smlouvy soustavnou péči o zdraví zaměstnanců. Pěstování života je úplně nová cesta, na které jsme učinili první malý krok. Mám radost, že Ministerstvo vnitra má zájem jak o prezentaci této aktivity v rámci dobré praxe, tak o moje vystoupení na konferencích a v posledním roce na videokonferencích. Dnešní doba ukazuje, jak důležité je pěstovat život jak po fyzické stránce, tak po stránce hodnot, vnitřní síly a vyrovnanosti,“ shrnula pro Večerník Blanka Vysloužilová. „Moc ráda bych řekla, že je na magistrátu řada skvělých lidí a bylo mi ctí s nimi pracovat,“ vzkázala.

A kam povedou její další pracovní kroky? „Ráda předávám vše, co jsem se naučila a poznala. Věřím, že se budu věnovat tomu, co mi přinese radost a tvořivost,“ vyhnula se Blanka Vysloužilová i v tomto případě přímé odpovědi.  

V každém případě vedení prostějovského magistrátu tak nyní čeká období, kdy bude nuceno hledat novou tvář. „Paní Vysloužilová bude ve funkci ještě několik týdnů a bude to ona, kdo rozhodne o svém zastupování kýmkoliv jiným. Po jejím odchodu pověřím některého ze zaměstnanců řízením magistrátu já. Nový tajemník nebo nová tajemnice samozřejmě vzejde z výběrového řízení, které už brzy vypíšeme,“ konstatoval primátor František Jura.

 (mik)