V pořadí již šesté zasedání Zastupitelstva města Prostějova v tomto volebním období se uskutečnilo v úterý 13. června, kdy ho v deset hodin dopoledne zahájil primátor města František Jura. Z celého jednání byl omluven jediný zastupitel, a to Jan Mochťák z České pirátské strany.

Hned na začátku jednání se zastupitelé rozloučili s dlouholetou ředitelkou Městského divadla v Prostějově Janou Maršálkovou. „Bylo to krásných deset let práce a jsem pyšná na to, co se mi s celým kolektivem divadla podařilo za tu dobu udělat,“ pronesla na půdě nejvyššího politického orgánu města Jana Maršálková, který odchází do důchodu. Odměnou jí byl potlesk vestoje od všech zúčastněných komunálních politiků.

V úterý se velice podrobně probíral závěrečný účet města Prostějova za rok 2022. Přestože roční rozpočet byl původně naplánován se schodkem ve výši 208 milionů korun, skončil nakonec výrazným přebytkem v řádu desítek milionů korun. „Tím se zvýšily finanční rezervy města na 430 milionů korun,“ podotkl primátor Prostějova František Jura.

V dalším průběhu jednání jsme byli svědky slovních půtek mezi koalicí a opozicí, kdy se jádrem sporů staly body programu ohledně vybudování diskgolfového hřiště u hvězdárny v Kolářových sadech či dotace na rekonstrukci fotbalového hřiště Za Místním nádražím. Až na jeden protest opozičního zastupitele pak byla schválena i osmička jmen osobností, které převezmou prestižní Cenu města Prostějova za rok 2022.

Více čtěte v tištěném vydání Prostějovského Večerníku