Do krajských soutěží pod hlavičkou O KFS letos nastoupilo šestnáct regionálních zástupců Prostějovska a nutno dodat, že si v drtivé míře nevedli vůbec zle. O nejhlavnější zprávu uplynulé sezóny se postaral Kostelec na Hané, který se v novém ročníku představí v divizi. Jeho místo zaujmou Určice, které se mezi krajskou alitu vrací po šesti letech. Ochuzena, ale nezůstane ani I.A třída, kterou totiž doplní Pivín. A nově se na krajskou soutěž mohou těšit taky ve Vícově, dost pravděpodobně i Olšanech u Prostějova.

PB SCOM krajský přebor muži

Na tuto soutěž se oko fotbalového fanouška před začátkem sezóny těšilo více než kdy dříve. Díky postupům se v kraji představil hned čtyřlístek zástupců, jenž očividně přinesl štěstí. Od začátku ročníku bylo jasné, že kluby z Prostějovska nepřišly jen do počtu. Čechovice se držely na špici. Konice i Lipová bodovala, jen Kostelec měl úvod hrůzy.

Jenže od pátého kola se pořádky změnily a za zbylých 26 zápasů ztratila parta Lubomíra Keluce jen jediný zápas. To ji postupně zvedalo tabulkou a konečný souhrn byl jasný. Druhé místo jen vinou horšího skóre za Jeseníkem. „Šli jsme si soutěž užít, ale po čtyřech kolech a poslední příčce jsme si k tomu něco říct museli, zafungovalo to skvěle. Pak to byla jízda a já jsem na ty kluky ohromně hrdý,“ hledal jen těžko slova po konci ročníku kouč Lubomír Keluc. Kostelec si kromě stříbrné medaile vybojoval i místenku v divizi, což je historický úspěch místního fotbalu, ale i málo vídaná věc v celém regionu.

Dlouho to ale vypadalo, že boje o tuto pozici se bude účastnit i druhý nováček z Čechovic, který má za sebou také skvělou sezónu. Až v posledním kole ale přišel o konečné třetí místo, což je jen drobná kaňka na vynikající sezóně. „Mít ještě čtyři body navíc, tak bych byl spokojenější. Cíl do pátého místa jsme ale udělali a hráče musím pochválit,“ měl jasno po posledním duelu Lukáš Koláček.

Ve středu tabulky se v průběhu celého ročníku pohybovali hráči Lipové. Určitě přitom od tohoto ročníku čekali víc. Do mužstva se implementovaly talenty z 1.SK Prostějov a v kuloárech se hovořilo o snaze postoupit. Jenže turbulentní období to neukazovala a mužstvo střídalo dobré období s těmi tragickými. Konečná sedmá příčka je tak možná trochu za očekáváním.

Nejtěžší ročník to byl stoprocentně pro Konici. Po letech snahy se konečně postup vydařil, ale mužstvo nezachytilo podzim, jak si přálo. Postupně se výsledky dostavily, ale během zimy přišly některé odchody a rány se nepodařilo zacelit. „Hlavním cílem byla pro první sezónu záchrana. Ta se povedla, ale na jaře jsme byli nejhorší, a to se nesmí opakovat,“ věděl po posledním zápase Petr Ullmann.

I.A třída skupina „A“

Tři zástupce měla skupina „A“ I.A třídy v letošním roce. Všichni se přitom přesunuli ze druhé skupiny, kterou dříve hráli. Nejlépe se proti novým soupeřům vedlo Určicím. Ty po letech strádání začaly pod koučem Gottwaldem šlapat a od začátku ročníku to byl boj mezi nimi a Postřelmovem o první příčku. V průběhu jara pak hráči předvedli jízdu snů a beze ztráty jediného bodu si došli jasně pro titul a postup do nejvyšší krajské soutěže. „Mužstvo chtělo pracovat a plnili jsme, co jsme měli. To se jasně projevilo a jsem rád, že se nám to podařilo. Teď se budeme těšit na nový ročník a věřím, že ani v kraji nebudeme hrát druhé housle,“ prozradil lodivod Petr Gottwald.

Další dva účastníci se naopak do posledního kola strachovali o jistotu záchrany. V Plumlově i Protivanově už to přitom začíná být takový evergreen, ze kterého by se rádi vymanili. U prvně jmenovaného to vypadalo na klid už před posledním kolem, jenže si pomohli startem Petra Matouška a přišli tak o bod v Lesnici. Celkově počet hráčů i věkový průměr Plumlova nebudí do budoucna příliš mnoho optimismu, snad se podaří tento trend zastavit.

Protivanov potřeboval v posledním kole uspět, aby se nemusel spoléhat na výsledky ostatních. V Olešnici ale jasně prohrál a netrpělivě čekal na výsledek Chomoutova, ten prohrál a záchrana tak byla úspěšná. „Už jen to, že jsme před posledním kolem neměli klid a pomohl nám výsledek soupeře, je špatně. Musíme zvýšit konkurenci a zlepšit naši produktivitu, abychom tyto starosti dál neměli,“ dodal k sezóně kouč David Novotný.

 

I.A třída skupina „B“

Dříve nabitá skupina regionálních zástupců zůstala nyní s jediným. O body se tu rvaly Kralice na Hané, které po pádu z kraje chtěly zastavit sešup. Pod hrajícím trenérem Kobylíkem se to povedlo, ale že by panovala zcela pozitivní nálada z boje v suterénu tabulky, se říct nedá. Mužstvo se postupně obměnilo a k přestavbě ještě určitě dojde, tak snad se začne blýskat na lepší časy. „Spokojenost určitě nepanuje. Jsme rádi za záchranu, ale musíme nadále tvrdě pracovat. Určitě se projevilo, že tu je minimálně osm jiných hráčů, než tomu bylo o sezónu dříve,“ vypočítával kouč David Kobylík.

 

I.B třída skupina „A“

Nikde v kraji byste větší počet účastníků z regionu nenašli. Hned pětice celků zde bojovala především proti týmům z Přerovska o co nejlepší umístění. Od prvního kola se v popředí držel Pivín a Otaslavice. Pivín dokázal šňůru držet v celém ročníku a odpoutal se od zbytku. Otaslavicím naopak došel dech v závěru podzimu.

„Turci“ se tak stylem start–cíl prokousali celým ročníkem a své první místo potvrdili v posledním zápase. „Jsem nesmírně hrdý na kluky, funkcionáře, ale i fanoušky, kteří nám pomohli. Je to skvělý úspěch a na I.A třídu se těšíme,“ prozradil hrající kouč Pivína Pavel Valtr.

„Metlařům“ po výsledkových výpadcích zbyla čtvrtá pozice. „Řekl bych, že můžeme být spokojení, ale na druhou stranu je třeba přiznat, že jsme poztráceli zbytečně body, které jsme nemuseli, což nás stálo ještě lepší umístění. Je to taková kaňka,“ doplnil Jiří Hon.

Poměrně široký, ale často zraněními sužovaný kádr. Tak by se dal v krátkosti nazvat ročník Klenovic, které nakonec zakončily pouť v lepší polovině tabulky. Umístění do pátého místa to ale není a ke spokojenosti tak ještě pár bodů navíc schází. Jen dvě příčky ztratil na Klenovice nováček z Brodku u Prostějova, který ukázal, že vítězství v okrese nebylo náhodou a díky dobrým výkonům doma se držel v klidném středu tabulky. „Na zápasech venku musíme zapracovat, tam nemůžeme takto lacině nechávat body. Na nováčka bych ale řekl, že to byla slušná sezóna,“ prozradil vedoucí mužstva Petr Matys. Bez potíží se záchranou letos odehrály ročník i Vrchoslavice, kterým se podařilo zajistit širší kádr, potíže s počty nebyly tak razantní jako v minulých letech.

Skupinu také hodně ovlivnil celek Pavlovic u Přerova, jenž v krajské soutěži neměl po sportovní stránce co dělat.

 

Lion sport I.B třída skupina „B“

V béčku se ukázalo pár věcí, o kterých se to předpokládalo. Smržice jsou jediným sestupujícím klubem, jenž se na podzim navíc ukázal bez jediného bodu, což je smutný rekord. Prostějovská Haná naopak měla potíže bez Gábora, což se v podzimní části silně projevilo. Mostkovice předvedly, že umí zahrát dobrý fotbal, ale znovu se jim nevyhnula hluchá období.

Dlouho držely prapor nejlepšího regionální celku Mostkovice, ale ten jim v závěru vyfoukla Haná, která se po návratu Gábora z Kralic dokázala postupně zvednout a začala dělat pravidelně body. Na lepší polovinu to už ale ani tak nestačilo.

Mostkovice na podzim střídaly světlejší momenty s těmi horšími. Na startu jara ale ukázaly, že příprava se vydařila a pravidelně bodovaly proti tabulkově výše i méně postaveným klubům. Jenže závěr se hrubě nepovedl a byl z toho postupný sešup na celkové deváté místo.

Smržice už po podzimu prakticky neměly o co hrát. Mužstvo bylo bez jediného bodu beznadějně poslední a šance na záchranu byla spíše jen snem. Hráči ale ukázali charakter a jaro odbojovali. Posbírali deset bodů a hrůzu z podzimu aspoň takto odčinili.

 

PB SCOM krajský přebor muži

Z             V             R             P             S             B            

1.            FK Jeseník                           30          18          7             5             64:32    61

2.            FC Kostelec na Hané       30          17          10          3             48:27    61

3.            FK Medlov                          30          16          9             5             59:31    57

4.            Sokol Čechovice              30          16          7             7             60:33    55

5.            Brodek u Přerova             30          15          5             10           53:46    50

6.            Velké Losiny                       30          14          7             9             63:53    49

7.            SK Lipová                            30          12          8             10           58:41    44

8.            FC Želatovice                     30          13          4             13           47:49    43

9.            FC Dolany                           30          10          7             13           42:54    37

10.         TJ Jiskra Rapotín               30          10          6             14           48:48    36

11.         SULKO-Zábřeh                  30          8             7             15           47:57    31

12.         Sokol Konice                     30          8             7             15           36:57    31

13.         FK Mohelnice                    30          9             4             17           48:57    31

14.         TJ Sokol Bohuňovice       30          8             6             16           36:60    30

15.         Tatran Litovel                     30          6             8             16           33:61    26

16.         TJ Sigma Lutín                   30          6             6             18           31:67    24

I.A třída O KFS, skupina „A“

Z             V             R             P             S             B            

1.            Sokol Určice                                     26          22          2             2             65:20    68

2.            TJ Postřelmov                                   26          18          2             6             77:27    56

3.            SK Paseka                                           26          13          4             9             76:53    43

4.            TJ Sokol Lesnice                                26          11          6             9             48:41    39

5.            SK Bludov                                           26          10          6             10          54:61    36

6.            Sokol Troubelice                               26          9             9             8             41:49    36

7.            1.FC Olešnice                                     26          10          3             13          49:46    33

8.            SK Loštice 1923                                26          9             5             12          46:43    32

9.            Maletín                                                26          10          2             14          49:73    32

10.         SK Náměšť na Hané                        26          9             3             14          58:82    30

11.         Sokol Plumlov                                  26          7             8             11          50:57    29

12.         TJ Libina                                              26          9             2             15          49:70    29

13.         SK Protivanov                                   26          6             7             13          43:63    25

14.         Sokol Olomouc-Chomoutov         26          5             9             12          39:59    24

I.A třída, skupina „B“

                Z             V             R             P             S             B            

1.            Sokol Bělotín                                    26          22          1             3             115:36 67

2.            SK Chválkovice                                  26          17          3             6             83:40    54

3.            1. HFK Olomouc „B"                       26          15          8             3             73:32    53

4.            FK Hlubočky                                      26          15          2             9             101:64 47

5.            FK Velká Bystřice                              26          14          4             8             74:37    46

6.            FC Beňov                                            26          14          3             9             79:80    45

7.            FK Nové Sady „B"                             26          13          4             9             65:49    43

8.            FK Slavonín                                        26          12          2             12          45:61    38

9.            Sokol Kovalovice                              26          8             2             16          43:63    26

10.         FC Želatovice „B"                             26          7             2             17          55:78    23

11.         SK Bělkovice-Lašťany                      26          6             5             15          36:66    23

12.         FC Kralice na Hané                          26          6             4             16          33:73    22

13.         Lipník nad Bečvou                           26          5             3             18          32:104 18

14.         Sokol Dub nad Moravou               26          5             3             18          51:102 18

I.B třída, skupina „A“

                Z             V             R             P             S             B            

1.            Sokol v Pivíně                                   26          18          4             4             100:46 58

2.            Sokol Opatovice                               26          17          4             5             89:44    55

3.            Sokol Ústí                                           26          17          1             8             69:41    52

4.            Sokol Otaslavice                              26          15          3             8             63:51    48

5.            SK Radslavice                                    26          13          5             8             54:38    44

6.            Sokol Horní Moštěnice                  26          11          8             7             55:40    41

7.            Sokol Klenovice                               26          12          3             11          58:54    39

8.            Sokol Tovačov                                   26          12          2             12          70:57    38

9.            Sokol Brodek u Prostějova          26          11          4             11          44:58    37

10.         Hustopeče nad Bečvou                 26          10          5             11          72:54    35

11.         Sokol Vrchoslavice 1946              26          8             3             15          40:59    27

12.         Sokol Domaželice                             26          8             2             16          45:70    26

13.         Sokol Újezdec                                   26          6             2             18          35:77    20

14.         Sokol Pavlovice u Přerova             26          1             0             25          13:118 3

Lion sport I.B třída skupina „B“

Z             V             R             P             S             B            

1.            TJ Kožušany                       26          18          3             5             90:28    57

2.            SK Slatinice                       26          17          4             5             78:25    55

3.            FC Sigma Hodolany         26          16          4             6             72:33    52

4.            FK Šternberk „B"              26          13          3             10           65:53    42

5.            Sokol Doloplazy                26          13          3             10           59:50    42

6.            FC Hněvotín                       26          11          7             8             56:42    40

7.            Slovan Černovír                26          10          6             10           40:44    36

8.            Haná Prostějov                26          10          5             11           63:68    35

9.            Sokol Mostkovice           26          9             7             10           43:51    34

10.         SK Haňovice                       26          11          1             14           54:85    34

11.         Sokol Velký Týnec            26          8             5             13           46:66    29

12.         Moravský Beroun            26          8             2             16           60:81    26

13.         SK Zvole                               26          6             7             13           46:78    25

14.         TJ Smržice                           26          3             1             22           29:97    10

 

Souhrn společně s konečnými tabulkami najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 26. června