Znovu po roce přivítá prostějovský tenisový areál NTC MORAVA Za Kosteleckou ulicí největší naděje v rámci finálového turnaje mistrovství světa družstev chlapců i dívek do 14 let. Zápasy ve skupinách se budou odehrávat i na dvorcích ve Sportovní ulici. Šampionát se odehraje na Hané v tradičním prostředí od pondělí 7. do soboty 12. srpna. V obou kategoriích se představí tradičních šestnáct týmů ze všech kontinentů, chybět nebudou výběry pořadatelské země, které mají účast zajištěnou automaticky. Ostatní celky se musely prokousat z kvalifikačních bojů. Nedělní los rozhodl o rozdělení do skupin, pavouka najdete na dvoustraně 46-47, kde vás čeká i plno dalších zajímavých informací v rámci tradičního servisu před startem, který vám PROSTĚJOVSKÝ Večerník jakožto mediální partner akce každoročně přináší. Z loňského roku obhajují tituly

Prestižní světové finále 31. ročníku mistrovství světa národních reprezentačních tenisových týmů dívek a chlapců do 14 let je světově významná mládežnická akce, která měla v roce 1999 českou premiéru v Prostějově (předtím se konala po osm let v Japonsku). „Letos k nám přijíždějí týmy tenisových nadějí už po čtyřiadvacáté a všechny nás těší, že tomu tak bude i příští rok, dá se říct, že máme po dohodě s ITF jisté pořadatelské čtvrtstoletí. Moc si této důvěry vážíme,“ prozrazuje s viditelným potěšením ředitelka šampionátu a šéfka prostějovských tenisových projektů Petra Černošková. „Ceníme si, že nám ITF věří, že je přesvědčeno o naší organizační kvalitě,“ dodává Černošková, podle níž mistrovství patří k důležitým akcím, které marketingová společnost TK PLUS pořádá.

V nadcházejícím týdnu tak bude k vidění nejprestižnější mládežnická akce ITF, jak je Mistrovství světa juniorských tenisových týmů chlapců a dívek do 14 let bráno nejen experty, ale i celým tenisovým odvětvím. „Každé mistrovství světa bylo vždy nejen velkou přehlídkou tenisových nadějí z celého světa, ale i ohromnou motivací pro ty, kteří se chtěli zlepšovat. A to nemluvím o dětské bezprostřednosti, jak si mladí navzájem fandí a přejí. Ano, na našem šampionátu je pěkné i to, že je ještě o kamarádství, i když už jde o velké tituly,“ těší šéfku World Junnior Tenis Final 2023.

Do finálového turnaje se z náročných celosvětových kvalifikací, kterých se zúčastní přes 130 zemí, probojuje 16 týmů chlapců a 16 týmů dívek z Evropy, Asie/Oceánie, Jižní Ameriky, Severní Ameriky/Střední Ameriky, Karibiku a Afriky. Dívky a chlapci ČR budou startovat na MS automaticky, jako zástupci pořádající země. V historii startovali na této světové juniorské události např. Rafael Nadal, Novak Djokovič, Dinara Safinová, Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga, Tomáš Berdych, aj.

Mistrovství světa do 14 let patří dlouhodobě mezi nejprestižnější projekty Mezinárodní tenisové federace, ke kterým patří olympijské hry, Grand Slamy, Davis a BJK Cup, mládežnické soutěže Junior Davis a Fed Cup do 16 let. Z hlediska hledání talentů není na světě žádná druhá akce, kde se představí nejtalentovanější v této věkové kategorii, je to opravdu poslední světová příležitost, kde startují ti nejlepší mladí tenisté a tenistky. Jednou nepustil tenisové naděje na Hanou covid, přesto se v Národním tenisovém centru Morava představilo za uplynulých třiadvacet let hodně tenistů, kteří se za několik sezon prosadili ve světové špičce, reprezentují své země v Davisově poháru či BJK Cupu. I o tom je prestiž prostějovských organizátorů.

„Všem se u nás líbí a v dnešní uspěchané době – a světový tenis uspěchaný a hektický je – najednou přijedete do prostředí, které důvěrně znáte, potkáte se s lidmi, na které se těšíte,“ přibližuje atmosféru šampionátu ředitelka Černošková, podle níž Prostějov při pořádání jednotlivých ročníků využívá tři velké přednosti. „Zaprvé má Prostějov ideální zeměpisnou polohu v centru Evropy, zadruhé dokonalé zázemí se vším nezbytným na jednom místě a zatřetí vynikající organizaci,“ dodala.

 

 

32 vitezove

 

 

32 graf tenis