Jak Večerník informoval na začátku srpna, radní tehdy odsouhlasili pořízení takzvaných minikateder pro mateřské školy. Minulý čtvrtek na svém jednání pak konšelé schválili jejich pořízení i pro jesle.

Jde o interaktivní minikatedry Omnneo Sweetbox, což jsou mobilní uzamykatelná multimediální zařízení, která obsahují interaktivní projektor, multimediální PC, vestavěný multidotykový displej pro snadné ovládání, dvě interaktivní pera, dva herní bezdrátové ovladače, klávesnici a myš. Zařízení má rovněž vestavěný TV tuner, možnost zrcadlení obsahu například mobilního telefonu umožňuje snadnou projekci fotografií, videí a podobně. Součástí je i projekční pěnová podložka.

„Interaktivní minikatedru lze používat jako běžnou interaktivní tabuli, k čemuž slouží dvě interaktivní pera pro možnost práce dvou žáků či žáka a pedagoga. Součástí dodávky je interaktivní výukový software, který lze dle potřeb doplňovat. Jesle poskytují službu péče o děti od 1 do 3 let věku dítěte s přesahem do 31. srpna daného kalendářního roku. Minikaterda je vhodná pro děti, které již mají zvládnutý elementární úchop dotykového pera. Ze zkušenosti personálu jeslí vyplývá, že tuto dovednost již dvou až tříleté děti bez problémů zvládnou,“ vysvětlila náměstkyně primátora Marcela Župková (ANO 2011). „Minikatedrami bylo v roce 2022 vybaveno 11 mateřských škol v Prostějově a tyto navštěvují i děti od dvou let věku. Zkušenosti s využíváním zařízení jsou velmi dobré, ředitelé mateřských škol, kde uvedené zařízení dosud chybělo, mají zájem o pořízení v tomto roce,“ doplnil Miloš Sklenka (ANO 2011), náměstek prostějovského primátora pro oblast školství a sportu.