Již přesně za týden čeká na školáky první zvonění. Co přijde po něm? Zejména prvňáčci si budou muset zvyknout na nový režim, což nebude tak jednoduché. Děti rázem místo panenky nebo autíčka drží v ruce pero a učí se psát. Je to pro ně nové, nepoznané, a ne vždy jim škola bude přinášet pozitivní emoce. Konkrétně psaní je v první třídě společně se čtením, aktivitami, kterými vyplňují největší část dne.

Nechtějte, aby vaše dítě bylo napřed před ostatními a procvičujte s ním to, co dostalo za domácí úkol. Pokud má tedy zatím do řádku procvičovat kolmé čáry, netrénujte vlnovky. Bude akorát zmatené a vše je potřeba dělat postupně. Od jednoduchých tahů až po obloučky a následně písmena. Není to totéž, jako když jste si tyto věci trénovali, než šlo do školy. Tam nemuselo být dodrženo pořadí, ale teď je nezbytné zachovat určitý řád a sled probíraného učiva.

Jak mu psaní zpříjemnit

První, co zřejmě i vás samotné napadne, je prostředí. Přátelská atmosféra mezi vámi uvolní napětí. Také nový nábytek dokáže sehrát motivační roli a elán do učení, zároveň podpořit zdravý životní styl. Stůl se sklápěcí deskou, kde si můžete zvolit úhel sklonu a další parametry, bude pro vaše dítě tím nejlepším společníkem. Nemá smysl podceňovat ani výběr židle. Obě chodidla musí být na podlaze. Roli hraje i pohodlí, polstrovaná židle s nastavením výšky sedu, opěrka a područky jsou základ. O vhodném osvětlení pokoje ani nemluvě

Není to tak jednoduché

Neříkejte před ním věty typu: „Vždyť je to jednoduché,“ raději ho pochvalte. „To nebylo moc jednoduché, viď?“ Při psaní si dítě pomáhá v začátcích různými říkankami, dělejte to tak i doma. Sklon písma je dán také sklonem sešitu, na to pozor. Další, co pro něj mimo perfektního stolu a povídání si s ním o škole, můžete udělat, je také správné vybavení. Pero rodič dítěti vybírá na základě rady učitele. Ne všechny děti musí psát perem, např. levákovi by se text mohl rozmazat, píše většinou propiskou. Vždy je potřeba k problému přistupovat velmi individuálně. Na trhu se objevují ergonomická pera usnadňující úchop. Díky nim se dítě naučí pero dobře držet.

Kreslení může pomoci

Mimo psaní se děti ve škole učí i malovat, aby ruku od psaní pěkně uvolnily. Pomohou vám k tomu ploché štětce, fixy a voskovky. Pestrá škála barev je pro děti rozhodující, rozvíjí fantazii. Psaní zahajte menší rozcvičkou ruky a déle, než je potřeba čas nepřetahujte, pokud vám to nedoporučí sám učitel.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & HURA DO SKOLY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večenríku, které je právě v prodeji