V životě to může poznat každý. Je vám padesát let a víc, a najednou přijdete o práci. O zaměstnání, ve kterém jste mohli bez přestávky strávit i desítky let. V těchto případech může člověk propadnout skepsi. Mohu si v těchto letech najít ještě vůbec nějakou práci? Takové otázky určitě napadnou každého, kdo po padesátce o práci přijde. Podle odborníků však nikdo nemusí věšet hlavu, i v takových případech lze v Česku najít nové zaměstnání celkem bez problémů. I když...

Lidé starší 50 let to s hledáním práce nemají jednoduché. Mnoho zaměstnavatelů má vůči starším uchazečům předsudky – jsou překvalifikování, nejdou s dobou nebo mají příliš vysoké platové nároky. Jak tyto předsudky překonat a kde si hledat práci i po 50 letech věku?

Kde hledat práci?

Pokud jste pracovali celý život na jednom nebo dvou místech, pravděpodobně nemáte takový přehled, kde a jak hledat pracovní nabídky. Vyzkoušejte hned několik možností:

* Personální agentury

* Úřad práce ČR

* Pracovní portály

* Inzertní část místních novin

* Přímé oslovení zaměstnavatelů  

Tipy a doporučení můžete získat také od svých známých či bývalých kolegů. Osobní doporučení mají u nás stále velkou váhu a zaměstnavatelům šetří čas při výběru nových členů týmu. Nebojte se proto oslovit své okolí, možná budete mile překvapeni.

Oprašte svůj životopis

Životopis je vaší vizitkou a prvním kontaktem s potenciálním zaměstnavatelem. Pokud jste starší 50 let, pravděpodobně jste si již prošli několika zaměstnáními a máte více zkušeností. Dejte si proto pozor, abyste životopis zbytečně nezahltili. Nebojte se z něj vyškrtnout zastaralé nebo nerelevantní informace. Při tvorbě a úpravě svého životopisu využijte odborný návod jak napsat životopis. Nebo si založte Grafton účet a vygenerujte si přehledný životopis rychle a jednoduše přímo na této stránce.

Rozšiřujte své zkušenosti

Neváhejte a přihlaste se na odborná školení nebo kurzy a rozšiřte si tak své znalosti a dovednosti, které jsou na pracovním trhu momentálně žádané. Každá nová zkušenost a vědomost může rozhodnout o vašem dalším profesním životě. Ve stále více zaměstnáních se vyžadují základní znalosti práce s počítačem, různými programy a internetem. Pokud jste v tomto směru zdatní, zdůrazněte to i při pohovoru a v životopise. Zaměstnavatelé si o starších uchazečích často myslí, že jsou v tomto směru neschopní. Přesvědčte je o opaku! Další možností, jak zlepšit své šance na pracovním trhu, je rekvalifikace. Pokud se o vaši pozici uchází příliš mnoho uchazečů, změna vašeho profesního zaměření vám může přinést nové místo.

Připravte se na pohovor

Přestože je konkurence na pracovním trhu vysoká, neznamená to, že nemáte šanci uspět. Rozhodně byste neměli podcenit přípravu na pracovní pohovor. Využijte internet při hledání informací o vašem potenciálním zaměstnavateli. Během pohovoru buďte pozitivní a využijte svých zkušeností. Zdůrazněte svou schopnost rychle reagovat na vzniklé problémy, které jste již řešili mnohokrát v předchozích zaměstnáních. Nic nezapůsobí lépe než konkrétní příklady a pracovní úspěchy. Pokud jste dlouhou dobu nepracovali, nemusíte mít nejlepší přehled o současných platech. Informujte se o mzdě ještě před pohovorem – zeptejte se svých známých nebo hledejte na internetu.