Dohrávka závěrečného podzimního kola Přeboru Olomouckého KFS čekala na fotbalisty Určic v sobotu 11. listopadu odpoledne, jelikož původní termín se v důsledku podmáčeného hřiště musel posunout. Proti Dolanům chtěli svěřenci kouče Gottwalda navázat na lepší zápasy, které skončily ziskem bodů, a ideálně se tak tabulkou na poslední chvíli posunout zase o něco výš. Záchranářské starosti ale Určice čekají nejspíše i na jaře, protože proti svému soupeři nestačili a po poločase, ve kterém dostaly dvě branky, ukázali hosté i ve druhém, že směrem dopředu jsou daleko nebezpečnější a tím pádem i lepší.

Stav před výkopem

Stejně jako v předchozím průběhu podzimní části scházeli domácím Zapletal, Kiška či Grulich. Do toho navíc přibyl i Halouzka, jenž dostal červenou kartu v minulém dějství okresního přeboru za „béčko“ a trest se mu tak přenesl do vyšší soutěže. Hosté však také měli řadu komplikací a do Určic jich dorazilo pouze jedenáct, když odečteme trenéra s asistentem, kteří v závěru do zápasu taky zasáhli...

Vývoj utkání

Úvodní minuty patřily Dolanům, kteří působily odvážněji a dostávaly se i do prvních šancí. První dvě varování ještě domácí přežili, ale napotřetí už šli hosté do vedení. V dalším průběhu se postupně do hry dostávaly i Určice, ale před poločasem přišel druhý tvrdý direkt, který je do půle ochromil. Dolany šly do kabin s dobrým, ale nevyzpytatelným „Csaplárovým“ náskokem. Do druhé půle domácí lodivod učinil změny a Určice tlačily, jenže po čtvrthodině přišly další dvě rychlé branky a bylo po zápase. Potom už si hosté v klidu stav hlídali. I Určičtí už věděli, že na body to tentokrát stačit nebude. Zbytek střetnutí se tak už vážně spíše dohrával.

Zásadní okamžiky

Hned první šanci si na straně hostů připravil Seibert, který si míč navedl a zamířil na zadní tyč, kde byl ale připraven brankář. Ve svém druhém pokusu po osmnácti minutách už tentýž hráč zamířil lépe a střelou na přední otevřel skóre duelu – 0:1. Poté se do hry dostaly i Určice, ale stačilo to jen na dva pokusy Mariánka, který mířil v obou případech nad. Dolany pak ukázaly, že je přechodová fáze a koncovka netrápí. Po pěkné a rychlé akci naservíroval kapitán Foukal míč na hlavu Outlého, který se ve 36. minutě z ideální pozice nemýlil – 0:2. Do poločasu to ještě zkoušel domácí Slezák, ale brankář míč vytáhl na roh a na opačné straně neuspěl Foukal.

O přestávce domácí lodivod vystřídal dva hráče a změnil rozestavení, což neslo ovoce. Bohužel jen na čtvrthodiny. Domácí se sice v této pasáži dostali do potřebného tlaku, ale největší šanci vyřešil brankář a do dalších zakončení se i přes snahu nedostávali. Následně podržel „akcie“ ještě brankář Sohlich, kdy Outlý dával míč Seibertovi před odkrytou branku, ale včasný návrat brankáře překazil gólovou radost. Jenže radovat ze zákroku se mohl jen chvíli. Po další rychlé kombinaci se přesně po hodině hry ocitl před brankářem eskáčka Foukal, a ten si věděl rady, když ještě zasekl míč a přidal třetí branku – 0:3. Jen dvě minuty potřebovali hosté, aby utkání definitivně zlomili. Další rychlou akci zakončil natřikrát Outlý, kdy se i s trochou štěstí k němu míč vždy odrazil – 0:4. Čtvrthodiny před koncem přišla ještě pátá branka, kdy Němčík jednoznačně fauloval hostujícího hráče a sudí neváhal s nařízením pokutového kopu. Outlý tak z penaltového puntíku zakončil svůj hattrick a závěr se hrál jen s tím, že se čekalo na konec.

Osobnost zápasu

Na domácí straně se dá těžko vybírat, protože duel nesedl příliš nikomu. I přes pět branek předvedl poměrně solidní výkon brankář Sohlich. Osobností je ale jistě hostující útočník Outlý, který zaznamenal hattrick a podílel se na výhře velkou měrou.

Zajímavost duelu

Za stavu 0:5 přišlo zcela zbytečné vyloučení, kdy se po soupeři ohnal jeden z hostujících hráčů – sudí neměl slitování. Tento zbytečný zákrok jistě vůbec nepotěšil ani trenéra hostů, protože mu tak na startu jara bude jeden z hráčů scházet.

Atmosféra střetnutí

Velmi poklidná z obou stran na hřišti i mimo něj. V pochmurném listopadovém počasí si větší počet lidí cestu na stadion nenašel a z Dolan fanoušci nedorazili vůbec. Na hřišti to taky i kvůli celkem jasnému skóre příliš nejiskřilo až na jeden zbytečný souboj.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Petr GOTTWALD – Sokol Určice:

„Rozhodl první poločas, kdy jsme dostali dvě branky po našich chybách. Už před tou první to tam ale zavánělo. Řekli jsme si, že budeme hrát jednoduše, ale to jsme neplnili. Do druhé půle jsme změnili rozestavení a měli jsme tam na startu nějakou šanci na snížení. Tu jsme nedali a soupeř pak potvrdil, jak má dobře sehrané své brejky. Ještě dvakrát potrestal a pátou branku přidal z penalty. Sportovně musím uznat, že to byla výhra zasloužená, protože my jsme toho moc neukázali.“

Vojtěch POSPÍŠIL – FC Dolany:

„Dojeli jsme v jedenácti lidech, kdy jsem se na lavičku převlékal společně s kolegou. I tak jsme ale chtěli hrát aktivně a dostat se do vedení, po kterém bychom to mohli zatáhnout a čekat na brejky. To se nám povedlo a do poločasu jsme přidali ještě druhou trefu. Domácí nás dokázali zamknout jen na startu druhé půle, ale po dalších dvou rychlých brankách bylo o naší výhře jasno. Klukům musím poděkovat, jak to odjezdili. Zaslouženě vezeme domů tři body.“

 

Krajský přebor O KFS – DOHRÁVKA 15. kola

Sokol Určice – FC Dolany

0:5 (0:2)

Určice (4-2-3-1, oboje zprava)

Sohlich

Němčík

Rus

Horák

Vaverka

Mariánek

Valina

Piňos

Slezák

Gottwald

Navrátil

Branky:

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 3

Žluté karty: 75. Němčík

Střídání: 46. Bureš za Navrátila, 46. Škrabal za Vaverku, 71. Krajíček za Gottwalda

Trenér: Petr Gottwald

Dolany (4-4-2)

Heda

Kaluža

Kudýn

Doseděl

Doubrava

Pírek

Foukal

Kubeček

Seibert

Outlý

Derco

Branky: 18. Seiber, 36., 62. a 76. z penalty Outlý, 60. Foukal

Střely na branku: 11

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 5

Žluté karty: 27. Kudýn

Střídání: 76. Pospíšil za Derca, 89. Hradil za Seiberta

Trenér: Vojtěch Pospíšil

Rozhodčí: Konečný – Hrbáček, Látal

Diváků: 89