PROSTĚJOVFORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má za sebou svou podzimní část, která kromě kompletní porce patnácti kol nabídla i jednu předehrávku jarní části. Stejně jako v loňském roce se i letos ukazuje vyrovnanost a každý celek může bodovat s každým. Stačí se podívat jen na to, že mezi posledním celkem a třetím v tabulce, který si zajistí baráž o nejvyšší soutěž, najdeme jen jedenáct bodů, což není ztráta, která by se v průběhu jara nedala dohnat. Pojďme ale pěkně postupně.

 

Půlmistrem a vládcem drtivé většiny podzimní části se stali fotbalisté Vyškova, kteří i letos potvrzují ambice bohatého afrického majitele a chtějí se držet na špici tabulky. Pod koučem Kameníkem se jim obzvláště dařilo a v tabulce před sebe od pátého kola už nikoho nepustili. Nastalo sice drobné zaváhání a vypadnutí z formy na konci podzimu, ale mužstvo ještě v pravý čas zabralo a porazilo v předehrávce na jarní část pražskou Duklu, která je nejbližším pronásledovatelem.

Tradiční fotbalová značka pod vedením legendárního kouče Rady se zatím také drží osamoceně na druhé příčce, kdy ztrácí čtyři body na Vyškov, ale stejný náskok má před třetím Táborskem a čtvrtou Příbramí. Pokud se stejně jako loni podaří hráčům na Julisce jarní část, pak by jistě mohli atakovat i přímý postup do nejvyšší soutěže, kam by se mužstvo chtělo vrátit.

Třetí místo patří díky lepšímu skóre Táborsku, které pod vedením kouče Nádvorníka neustále roste, kdy ho nejprve dostal v minulé sezóně z pásma sestupu a nyní atakuje ty nejvyšší mety. Se ziskem 26 bodů panuje jistě spokojenost, ale i sám kouč by jistě rád získal ještě nějaký bod navíc. Stejný bodový zisk zapsala i Příbram, která paradoxně na čtvrtém místě tabulky má negativní skóre. Řadu především domácích duelů dokázali svěřenci kouče Krejčího rozhodnout až v závěru. Především díky tomu se drží takto nahoře a do jarní části se s nimi musí počítat.

Pátou příčku drží fotbalisté Jihlavy, kteří jsou zatím také příjemným překvapením. Vypadá to, že letos by se jich boj o záchranu až do posledního kola týkat neměl. Po vstupu nových majitelů se situace ustálila a všechno nasvědčuje návratu k lepším časům.

Bezesporu největším favoritem letošního ročníku byla Zbrojovka Brno. Proč právě minulý čas? Protože už to tak úplně neplatí. Mužstvo přede dvěma lety projelo druhou ligou jako nůž máslem a vrátilo se mezi elitu, jenže letos se mašina zatím hodně zadrhla. Na startu ročníku body ještě přicházely, i když výkony nic extra nebyly. Poté nastalo období, kdy řádila viróza, takže bodový součet stagnoval. Došlo tak i ke změně trenéra a pod koučem Poláchem se zdálo, že nastává zlepšení, jenže jen do posledního kola, kdy doma přišel pád s rezervou Sigmy. Do jara tak mají v klubu nad čím přemýšlet. Stoprocentně se zatím jedná o největší překvapení letošního ročníku.

První polovinu pak uzavírá Chrudim a Vlašim, které se o lepší postavení v tabulce popraly v posledním kole před dlouhou zimní přestávkou. Druhou polovinu startuje Opava, které vyšla skvěle první polovina ročníku, ale v té druhé už to tak dobré nebylo. Řada porážek znamenala, že se mužstvo postupně propadlo do středu tabulky. Stejný bodový zisk získala i desátá Líšeň, která se tak i letos drží daleko od pásma sestupu. Ještě jedenáctá rezerva Sigmy má díky poslední výhře dobrou výchozí pozici pro jaro.

Poté už najdeme tříbodovou ztrátu rezervy Sparty Praha, která má stejně bodů jako třináctá Kroměříž, oba celky tedy mají jen dva body k dobru před pásmem sestupu. Prvně jmenovaným je určitě líto, že ročník skončil, protože v posledních dvou zápasech zapsali plný počet bodů a rádi by tak ještě pokračovali. Kroměříž zase musela vyměnit trenéra, kdy si kouče Červenku stáhl Zlín, ale i pod novým koučem se povedlo v posledním kole uspět proti eskáčku.

Se šestnácti body se posledním dvěma příčkám vyhnul Varnsdorf, který dlouhou dobu patřil na spodek tabulky, na výhru čekal neuvěřitelných dvanáct kol. V posledních čtyřech zápasech ale dokázal hned třikrát uspět a najednou je daleko veseleji.

S patnácti body pak tabulku uzavírá nováček Viktoria Žižkov a zklamání půlsezóny, kterým je bez debat 1.SK Prostějov. Ten v důsledku horšího skóre klesl dokonce na poslední příčku. O všem rozhodla poslední porážka od Kroměříže, jež bude mít pravděpodobně ještě velkou dohru v průběhu zimní přestávky, protože takový závěr si vedení eskáčka jistě nepředstavovalo...

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

- podzimní část sezóny 2023/2024

                                                           Z             V            R            P            skóre     B

1.           MFK Vyškov                      16          10          4             2             30:16     34

2.           FK Dukla Praha                 16          9             3             4             27:17     30

3.           FC Silon Táborsko             16          7             5             4             20:15     26

4.           FK Příbram                         16          8             2             6             19:20     26

5.           FC Vysočina Jihlava         16          7             4             5             28:21     25

6.           FC Zbrojovka Brno           16          8             1             7             22:17     25

7.           MFK Chrudim                    16          6             5             5             28:27     23

8.           FC Sellier&Bellot Vlašim 16          5             7             4             20:18     22

9.           SFC Opava                         16          6             3             7             18:17     21

10.         SK Líšeň 2019                    16          5             6             5             17:20     21

11.         SK Sigma Olomouc „B“  16          6             2             8             20:28     20

12.         AC Sparta Praha „B“       16          4             5             7             20:27     17

13.         SK Hanácká Slavia Kroměříž         16          5             2             9             17:25     17

14.         FK Varnsdorf                      16          3             7             6             27:30     16

15.         FK Viktoria Žižkov            16          4             3             9             25:31     15

16.         1. SK Prostějov                16          4             3             9             20:29     15

 

 

PODZIM FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA V ČÍSLECH

Nejvíce branek:

12 – David Huf (Chrudim) a Jakub Řezníček (Zbrojovka Brno), 8 – Ebrima Singhateh (Vlašim), 7 – Filip Firbacher (Varnsdorf), Lukáš Fila (Jihlava), Tomáš Schánělec (Sparta „B“), 6 – Lukáš Matějka (Dukla Praha), Idjessi Yethro Metsoko (Vyškov), Bojan Djordič (Táborsko), 5 – Tomáš Malec (Prostějov)

 

Žluté karty:

8 – Ebrima Singhateh (Vyškov), 7 – Lukáš Lahodný (Vyškov), 6 – Tomáš Matoušek (Kroměříž), Denny Samko (Varnsdorf), Musa Ramathan (Vyškov), Albert Labík (Vlašim), Erik Otrísal (Líšeň), Matěj Helebrand (Opava).

Červené karty:

2 – Justin James Araujo Wilson (Jihlava), 1 – Lukáš Cienciala, Jan Silný (oba Prostějov) a dalších dvanáct hráčů.

Odehrané minuty:

1537 – Matyáš Vágner (Vlašim), 1535 – Petr Plachý, Martin Pastornický (oba Táborsko), 1533 – Matěj Kubista (Varnsdorf) 1530 – Hasan Jahic, Martin Melichar (oba Příbram), 1529 – Milan Lutonský (Líšeň), ,,. 1307 – Jakub Habusta (Prostějov)

 

První ohlédnutí za nevydařeným podzimem 1.SK Prostějov ve F:NL najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 20. listopadu