Psalo se léto 2017, kdy se prostějovští fotbalisté po roční anabázi ve druhé nejvyšší soutěži zase vrátili do MSFL. Rok zkušeností jim však velmi pomohl a k tomu byl důležitý i příchod nového kouče. Hned se podařilo opět vybojovat postup a od ročníku 2018/2019 najdeme eskáčko na fotbalové mapě už výhradně mezi profesionály. Za tu dobu se toho v klubu hodně změnilo. Nyní se dokonce i mění podoba stadionu, kámen na kameni ale nezůstal ani na trenérské lavičce, kde se během šesti sezón vystřídalo hned šest hlavních trenérů, i když došlo na změnu hned sedmkrát.

Po první roční anabázi a následném pádu zpátky do třetí nejvyšší soutěže u mužstva skončil Miroslav Takáč a jeho místo zaujala legenda Sigmy Olomouc Oldřich Machala, kterému se během první sezóny povedlo mužstvo dostat zpátky mezi profesionály a v dalším ročníku eskáčko v této soutěži udržet. Po podzimní části 2019/2020 byl však na základě neuspokojivých výsledků a průběžné desáté pozice odvolán.

Postaral se však o dvě zásadní věci. Tou první byl okamžitý návrat do druhé nejvyšší soutěže a druhou byla aklimatizace mužstva ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Od prosince toho roku už však svěřence cepoval kouč Pavel Šustr. „Líbilo se mi, že si prošel trénování všech kategorií. Má tedy pomoci například se zapracováním mládeže. Má celkově zkušenosti zejména s mladšími věkovými kategoriemi. Nemá sice tolik zkušeností s trénováním dospělých, nicméně líbí se mi jeho zaměření na mládež. Chceme na tom více pracovat. A také více přímočarosti ve hře, stejně jako agresivity. Nechci ale, aby to vyznělo, že tohle Olda Machala neuměl, nebo mu to nešlo. I on se o to snažil. Celkově si pak slibuji změnu. Zdálo se nám, že tým přešlapuje na místě. A tak přišla změna,“ objasnil první zásadní výměnu na trenérské lavičce v rámci profesionální soutěže František Jura, předseda 1.SK Prostějov.

Eskáčko se v průběhu jarní části zmíněné sezóny 2019/2020 povedlo zachránit a herní projev šel očividně nahoru. Do další sezóny tak bylo zbytečné cokoliv měnit a jediné rošády nastaly jen v hráčském kádru. Po krátké letní pauze došlo na ročník 2020/2021, který je bezesporu zatím tím nejlepším v novodobé historii Prostějova. Mužstvo pod vedením kouče Šustra parodoxně doma moc body nesbíralo, ale venku to byl postrach všech celků. Díky přivezeným bodům nakonec Prostějov skončil na třetí příčce! Bohužel však pro něj kvůli protikoronavirovým zákazům a dalším věcem byl právě tento ročník bez baráže o postup do FORTUNA:LIGY.

Dobré jméno, které si kouč udělal, se však neobešlo bez povšimnutí a po konci ročníku odtajnil, že míří za novou výzvou na Slovensko, kde se ujal ligového celku Senice. „Měl smlouvu u nás, ale slíbil jsem mu, že ho v případě ligové nabídky pustím. A jelikož držím slovo, takže nerad, ale prostě jsem ho pustil. Nás to mrzí, že přicházíme o velmi kvalitního trenéra. Ale musíme vyvinout úsilí, aby se tuto ztrátu podařilo zacelit. Okamžitě jsme, zatím v hlavách, museli začít hledat kandidáty. Nějaké už vytipované máme,“ potvrzoval přede dvěma a půl lety informace předseda klubu.

Nového kouče pak našlo eskáčko v podobě Jiřího Jarošíka. „Výsledky i předvedená hra pod jeho vedením v Ústí nad Labem se nám velice líbily a pevně věřím, že na to naváže i zde, kde za sebou máme také podařený ročník,“ hodnotil Jura příchod nového kouče, který se k mužstvu připojil v polovině června.

Nové spojení ze začátku trošku drhlo, ale postupem sezóny se hra začala zlepšovat a přicházely i body, jenže u toho dlouho nezůstalo, protože už po deseti kolech kouč vyslyšel vábení z ligových Teplic, které potřebovaly pomoct se záchranou. Kromě hlavního trenéra si navíc Teplice přitáhly i velkou část realizačního týmu. „Já jsem první kontakt z Teplic od generálního ředitele Rudy Řepky měl v úterý. Vážím si toho, že nejprve oslovil mě, až potom trenéry. Není to zvykem. Potvrdil mi, že zájem nejen o hlavního kouče je. Samozřejmě jsem si to potřeboval rozmyslet, ale jen v tom smyslu, abych získal trochu času na oslovení náhradních trenérů. Ne v tom smyslu, zda je pustím – vždyť jsem jim to slíbil. Hlavně šlo o Jirku Jarošíka. V prvním okamžiku jsme nevěděli, že to bude i Tomáš Hunal, a už vůbec, že se přidá i Petar Aleksijevič…,“ říkal po tomto průvanu předseda prostějovského klubu, který hned věděl, koho dalšího by rád na lavičku přivedl.

Novým lodivodem se stal Daniel Šmejkal, který si k sobě vzal Michala Šmardu. U prvního jména Jura přiznal, že to byla jeho první volba a že jej těšila poměrně rychlá dohoda. Do konce podzimní části soutěžního ročníku 2021/2022 se tak jednalo spíše o seznamování s mužstvem a až na jaře se čekalo, že půjdou výsledky nahoru. Jenže tomu tak úplně nebylo. Prostějov sezónou proplul bez nějakého výraznějšího vzestupu, ale i pádu, skončil ve spodní polovině druholigové tabulky.

Na to se rozhodl předseda klubu reagovat i s vidinou jedné důležité věci. Opět byl totiž volný kouč Pavel Šustr, který se tak po roce mohl vrátit do známého prostředí. „Pavlovi nevyšlo angažmá ve slovenské první lize, a to nikoliv z hlediska sportovního, ale kvůli finančním problémům klubu. U nás jsme s ním byli moc spokojení, mužstvu vtiskl jasnou tvář a uměl posouvat i jednotlivé hráče k lepším individuálním výkonům. Proto jsme se s ním rádi a rychle dohodli na návratu. Chceme se vrátit k výkonům z minulé sezóny a do týmu zapracovávat naše odchovance. Šustr v minulosti ukázal, že přesně tohle umí,“ poznamenal František Jura pro Večerník pohnutky, které vedly ke změně na trenérské lavičce.

Od začátku letní přípravy před další sezónou 2022/2023 tak začala druhá mise lodivoda v modro-bílých barvách. Ta se zpočátku nejevila vůbec špatně a po podzimních bojích z toho byl klidný střed tabulky. Jenže v jarních odvetách přišlo tvrdé vystřízlivění. Prostějovský tým nedokázal v prvních pěti kolech zvítězit, k tomu navíc přišel neakceptovatelný výkon doma proti Vlašimi, kdy výsledek 0:4 byl ještě milosrdný. Po tomto duelu bylo jasně patrné, že i vždy zdravě nabuzený kouč je v úzkých. Následovala jeho očekávaná rezignace. Do dalšího kola na půdě Tábora však ještě vydržel, ale po něm už svou spolupráci definitivně rozvázal. „Tady nejde o hráče nebo o Šustra. Je potřeba nějaký impuls, aby mužstvo začalo šlapat, jak má. Klub je zdravý, chce mít nový stadion a budovat svou image, jen hráči si to teď asi úplně neuvědomují. Proto jsem nabídl panu předsedovi rezignaci,“ zaznělo už po výbuchu s Vlašimí od Pavla Šustra.

Jeho místo nakonec zaujal Michal Šmarda, který prostředí Prostějova znal ze svého předchozího působení společně s Danielem Šmejkalem. „Právě proto, že kouč Šmarda prostředí znal, byl vybraný, byl to klíčový důvod. Já jsem chtěl trenéra, který zdejší prostředí zná. Bylo mi jasné, že toho času není, ani do konce sezóny nebude. A především jsem nechtěl, aby ještě probíhalo seznamování a všechno okolo. Kouč zná prostředí, je to navíc dobrý trenér i skvělý chlap. A musí se mu nechat, že fotbalem skutečně žije. Řekl bych, že to zafungovalo, když se nám první zápas podařil. Bude to ale ještě tuhý boj,“ hlásil Jura po výměně a následné úspěšné premiéře v domácím prostředí. Změna očividně zafungovala a mužstvo doma neztratilo do konce ročníku ani bod a zvládlo i kritickou chvíli proti rezervě Slavie, kde šlo o bytí a nebytí v posledním kole. Do nového ročníku tak nakonec dostal důvěru, i když po konci sezóny to chvíli v klubu vypadalo všelijak. Ani Šmarda však v horkém křesle nevydržel celý kalendářní rok a už na začátku září 2023 byl ze své pozice odvolán, když po osmi odehraných kolech jeho svěřenci zvítězili jen jednou a se šesti body byli namočení v sestupovém pásmu.

Po konci kouče Šmardy dorazil do Prostějova nový „brněnský“ vítr – spojení dvojice Josef Mazura a Pavel Zavadil. Tedy protřelý brněnský doyen a začínající progresivní kouč. „Nerad bych to rozděloval na role hlavní trenér a asistent. Oba trenéři budou mít velké slovo. Josef Mazura je zkušeným koučem, který v posledních letech předával své zkušenosti Trousilovi ve Vyškově. Druhou ligu tak dobře zná. Pavel Zavadil je zase začínající kouč, který je ambiciózní. Vždy to byl lídr kabiny, ať už působil kdekoliv, a jsem přesvědčen, že i zde si rychle získá kabinu. Je to mix, který by podle nás mohl velmi dobře fungovat,“ věří dlouholetý předseda fotbalového klubu stále ještě novému trenérskému tandemu. Jak se v praxi ve druhé polovině podzimní části 2023/2024 ukázalo, je zřejmé, že hlavní slovo v kabině má mladší Zavadil, kterému ostřílený Mazura s nadhledem pomáhá při řešení řady záležitostí. Mužstvo se povedlo nastartovat, ale kýžené výsledky se jaksi nedostavily. Zůstane tak tato dvojice déle než jeden kalendářní rok, či dojde k další změně? Stabilizaci by to ještě chtělo.

Tématu se bude Večerník věnovat i v příštím čísle, kdy podrobně vyzpovídáme zainteresované včetně předsedy 1.SK Prostějov.

 

49 treneri graf