Jen málokterá fotbalová událost na našem území se může pochlubit takovou tradicí, jakou představuje memoriál Milana Bartoška, který rok co rok pořádá Okresní fotbalový svaz Prostějov mezi svátky. A ani letos neudělal výjimku, takže sudí ze všech možných soutěží od profesionálů až po nejnižší třídy ukázali, že by si často dovedli poradit i na opačné straně takzvané barikády. Obhajobu loňského titulu zvládli sudí z Řídicí komise pro Moravu, ale více než o výsledky šlo o příjemné setkání v závěrečném období roku.

V Kostelci se arbitři začali scházet už krátce po obědě a ve 13.00 hodin se začalo přesně podle harmonogramu přivítáním všech účastníků z úst hlavního pořadatele turnaje Karla Piňose za doprovodu sekretáře Okresního fotbalového svazu Prostějov Petra Antoníčka a sekretáře Krajského fotbalového svazu Olomouckého kraje Pavla Peřiny. Po přivítání přišla na řadu pravidla, která vysvětlil jeden ze tří sudích turnaje Ivo Antoníček, jenž začal své povídání bonmotem: „Chcete vědět, jak to dopadne, nebo se necháte překvapit?“ Za velkého smíchu tak bylo jasné, že atmosféra bude opět velmi dobrá.

Poté se už začalo hrát. V rámci skupiny se potkal každý s každým dle platných futsalových pravidel. Dva poločasy po dvanácti minutách pak daly účastníkům poměrně zabrat. Pro jistotu se organizátoři pojistili i pro případ nějakého protestu, který se mohl řešit jen za splnění peněžního daru ve výši tisíc korun.

V prvním duelu se potkali sudí z OFS Prostějov proti soupeřům z KFS Olomouckého kraje a k vidění byla poměrně vyrovnaná bitva, v níž se však v koncovce dařilo více krajským sudím, získali tak první výhru do tabulky. Druhé utkání mezi tradičně silnými celky z řad ligových sudích a sudích z Moravy nabídlo také velmi dramatický souboj, ve kterém však přeci jen měli o něco navrch obhájci titulu, kteří zvítězili stejným poměrem, jako dopadlo úvodní utkání, tedy 3:1.

Do dalšího zápasu se potkal vítěz druhého duelu s poraženým toho prvního a zde Morava opět potvrdila svou roli favorita, kdy si proti okresnímu soupeři poradila zcela jednoznačně rozdílem šesti branek. Vytříbit situaci o to, jak budou vypadat následné boje, tak musel čtvrtý duel, v němž se letos zadařilo arbitrům z kraje. Ti dokázali své ligové konkurenty porazit díky jediné brance v zápasu.

I pro organizátory to tak lépe vyjít nemohlo, protože po pauze, kterou vyplnila tombola s téměř šedesáti velmi bohatými cenami, přišel nejprve na řadu duel o třetí příčku, následovalo jej finále mezi dvěma neporaženými celky. Fotbalisté okresu chtěli vylepšit svou bilanci a proti ligovým sudím začali velmi dobře. Dostali se do vedení a očividně překvapili mírného favorita. Svůj těsný náskok i dlouho drželi a mohli přidat pojistku, jenže poslední pětiminutovka nevyšla dle představ a konečný výsledek 1:3 rozhodl o umístění ve spodní polovině tabulky.

Ve finálovém duelu chtěl obhájce z Moravy potvrdit, že i letos poskládal nejsilnější celek. Vstup se mu podařil a dokázal se dostat do dvoubrankového vedení. Čím více se ale blížil konec, tím více se do hry dostávali i sudí z kraje, ale snížení při hře bez brankáře přišlo až zhruba minutu před koncem, což už bylo poměrně pozdě, protože i remíza by znamenala, že vítězství by mířilo k obhájci. Ten nakonec udržel těsnou výhru a po zápase si mohl užít znovu po roce vítězný pokřik.

Hned po konci utkání přišlo na řadu slavnostní vyhlášení, kde se kromě všech čtyř celků dočkali poděkování i sudí z trojice Ivo Antoníček, Dušan Vachutka a Pavel Majer. Vyhlášeni byli i nejlepší jednotlivci. Střelcem se s počtem pěti branek stal Jan Petrásek z mistrovského celku. Cenu za nejlepšího brankáře předali organizátoři Petru Caletkovi a hráčem turnaje se stal Marek Mašek. Sportovní odpoledne pak ukončilo přátelské posezení v nedalekých Smržicích, kde pokračovala skvělá zábava v pohodové atmosféře.

 

VÝSLEDKY

OFS – KFS 1:3

ŘKM – Liga 3:1

OFS – ŘKM 1:7

KFS – Liga 1:0

OFS – Liga 1:3

KFS – ŘKM 1:2

TABULKA

                                                                          Z             V            R            P             S             B                          

1. Řídicí komise pro Moravu (ŘKM)          3             3             0             0             12:3       9

2. Krajský fotbalový svaz (KFS)                   3             2             0             1             5:3         6

3. Ligoví rozhodčí                                          3             1             0             2             4:5         3

4. Okresní fotbalový svaz (OFS)                 3             0             0             3             3:13       0

 

Individuální ocenění

Nejlepší střelec: Jan Petrásek (5 branek)

Nejlepší brankář: Petr Caletka

Nejlepší hráč: Marek Mašek