V rámci zimní Tipsport ligy odehráli fotbalisté Prostějova první přípravný duel, kdy na domácí půdě přivítali soupeře z Kroměříže, s nímž už odehráli oba zápasy v rámci letošní sezóny, jež dopadly neúspěšně. Tentokrát se však radovali hráči domácích barev, když dlouho bezbrankový duel rozhodly dvě branky v závěru utkání, o které se postaraly nové tváře v dresu Prostějova. Do dalšího týdne přípravy si tak svěřenci kouče Zavadila udělali lepší náladu.

 

Úvodní minuty nabídly z obou stran opatrnější rozjezd a bylo patrné, že se jedná o první přípravné utkání po delší odmlce. Po čtvrthodině se už ale začalo hrát ofenzivněji a v prvním poločase to byli domácí, kteří byli brance daleko blíže. První velkou šanci měl Bolf, když se dostal k propadlému míči po centru a jeho rána trefila boční tyč. V dalších minutách to zkoušel ze střední vzdálenosti hned třikrát Slaměna, ale všechny pokusy skončily nad.

Dvě zajímavější akce si vypracovali i hosté, ale po jedné z nich neměl Vejmola náročnou práci a druhou situaci dokázal vyřešit včasným výběhem. V závěru pak spálili domácí dvě šance, které by se proměňovat měly. Nejprve se mezi beky prodral Koudelka, ale z úrovně penalty branku těsně minul. V poslední minutě první půle se po pěkné akci dostal k zakončení Studený, ale na brankáře hostů nevyzrál, ten jeho pokus vyrazil na roh.

Do druhé půle oba celky silně obměnily sestavy a poprvé se v dresu Prostějova ukázala i dvojice nováčků Matoušek a Matocha, když domácí kromě Porče na zkoušku vyměnili hned deset hráčů. Změny ale očividně více pomohly hostům z Kroměříže, která byla od začátku aktivnější a svou převahu držela po většinu druhé půle. Ač se hrálo vesměs jen na polovině Prostějova, tak větších šancí k vidění od hostů nebylo.

Na druhé straně naopak byl blízko Matoušek, který se hned dvakrát dostal k hlavičce, ale ani jedna z nich nenašla správný prostor. Už se zdálo, že se ve velmi sychravém počasí nikdo branky nedočká, ale tuto možnost odmítl mladíček Smékal, který dostal příležitost a po centru Matouška uklidil hlavou míč o tyč přesně do branky – 1:0. Radost si domácí mohli zopakovat o chvíli později, kdy se ukázaly dvě nové tváře v nejlepším možném světle. Matocha si udělal prostor u lajny a stříleným centrem našel Matouška, který míč z voleje poslal přesně za háčky – 2:0. Víc už ani jeden z týmů nestihl.

Dva rozdílné poločasy tak nabídlo první utkání nového kalendářního roku, ale oba nakonec vyšly Prostějovu tak, že může být spokojený. V prvním byl daleko nebezpečnější, ale kýžené branky se nedočkal, ve druhém sice dlouho tahal za kratší konec, ale dokázal dvěma brankami skóre dostat na svou stranu.

 

Zimní Tipsport liga – 1. kolo

1.SK Prostějov – Hanácká Slavia Kroměříž

2:0 (0:0)

Branky: 84. Smékal, 89. Matoušek.

Sestava Prostějova:

1. poločas: Vejmola – Látal, Kulig, Zapletal – Bolf, Mach, Slaměna, Studený, Porč – Koudelka, Jaroň.

2. poločas: Krynskyi – Gabriš, Spáčil, Porč – Badra, Smékal, Habusta, Matocha, Bartolomeu – Malec, Matoušek. Trenér: Pavel Zavadil.

Sestava Kroměříže: Dostál – Orságh, Machálek, Hrdlička, Houser, Hučko, Lučko, Kiška, Mlčoch, Chwaszcz, Goncalves. Střídali: Benedikt, Wala, Zavadil, Cupák, Votava, Dočkal, Jaroň, Fulnek. Trenér: Martin Onda.