Volnějšímu období definitivně odzvonilo a fotbalisté eskáčka se vrací do „montérek“. Budou muset pracovat na tom, aby se jim jarní část vydařila daleko lépe než ta podzimní a aby na konci ročníku skončili mimo sestupové pozice. Jednu zásadní skutečnost se se startem přípravy podařilo vyřešit. V Prostějově už úřaduje oficiálně Jiří Balcárek, který se stal novým sportovním ředitelem klubu a už dokázal přivést i první dvě posily. Další by navíc měly být na cestě. Úvodní vítězství nad Kroměříží je snad dobrým signálem.

 

Mluvilo se o tom od konce podzimní části, kdy vedení klubu potvrdilo konec Karla Kroupy i Ladislava Dudíka. Jiří Balcárek byl pro klub volbou číslo jedna, ale jednání s Uničovem o jeho uvolnění byla daleko delší, než všichni čekali. Nakonec se ale přeci jen podařilo vše dořešit a od středy už tak u této pozice nezůstává prázdná kolonka. „Bylo to náročné. Určitě jsem nečekal, že to bude takto dlouhé, ale nakonec se to vše podařilo vyřešit ke startu společné přípravy. Povedlo se nám přivést i první hráče, takže jsem rád, že to tak dopadlo. Věřím, že pan Balcárek dokáže najít vhodné typy, které nám pomohou s jarní záchranou, což je náš hlavní cíl,“ uvedl k příchodu nového sportovního ředitele předseda klubu František Jura.

Jedním z cílů nového sportovního ředitele bude také nastolit spolupráci mezi nedalekou Sigmou Olomouc, ale i třeba Baníkem Ostrava. V obou těchto klubech nový sportovní ředitel dříve působil a vztahy tam má velmi dobré. U jednoho z přestupů se to ostatně už ihned projevilo. Velmi dobře se zná také s koučem Pavlem Zavadilem, kterého jako kapitána vedl v Opavě. Zajímavostí je také fakt, že do Uničova na jeho místo nastoupil Petar Aleksijevič, který dlouho působil právě v Prostějově.

Ve středu se hráči poprvé sešli kompletní na společném tréninku, pondělí a úterý patřily zdravotním prohlídkám. Tam se dozvěděli o potvrzení Balcárka, ale i dvou nových spoluhráčích, také však o odchodech. Konkrétně se jedná o záložníka Marka Matochu z Líšně a Jakuba Matouška ze Sigmy Olomouc. Oba hráči dorazili v rámci výměny. Naopak hned osm hráčů kouč na startu přípravy neměl. U poloviny se jedná o návrat z hostování do mateřského klubu.

„Do přípravy v novém roce nezasáhl z podzimního kádru Jan Schaffartzik, který po vzájemné dohodě ukončil profesionální kariéru. Dále potom Bartoš, Cienciala, Silný a Moučka, kteří se vrátili do svých mateřských klubů. Martin Rolinek se připravuje s Líšní, Jakub Elbel má povolení přípravy v olomoucké Sigmě. Svolení si hledat nový klub dostal i David Macháček. V Pardubicích se do přípravy zapojil podzimní host Šimek, který by se však do Prostějova mohl znovu vrátit. Nováčkem v šatně ‚A‘ týmu je Marek Matocha (SK Líšeň) a Jakub Matoušek (SK Sigma Olomouc),“ prozradil klub informace, o kterých se spekulovalo.

Na zkoušce je také mladík Ondřej Porč z Blanska a s mužstvem se připravují i nadějní mladíci Prostějova Šimon Studený a Filip Smékal, který v prvním duelu dokonce i skóroval. Eskáčko v prvním duelu dokázalo vyhrát nad Kroměříží a do dalšího týdne, kdy hráči budou polykat tréninkové dávky, určitě pohlíží s větším optimismem.