Šok a překvapení. Doslova bomba explodovala v pondělí po tréninku na stadionu Prostějova, kde sportovní ředitel Jiří Balcárek ukončil spolupráci s celým realizačním týmem. Pavel Zavadil, Josef Mazura a Dušan Melichárek si tak odbyli v pondělí derniéru a začalo rychlé hledání jejich nástupců. Jedním z nich se už ve středu stal oficiálně kouč Radim Kučera, který první tři dny věnoval především poznávání kádru, proto zrušil první přípravný duel proti rezervě Slovanu Bratislava. Kromě radikální změny na trenérském postu se toho v rámci kádru mnoho neudálo, mužstvo pokračuje ve stejném složení.

O jistém pnutí vyvolaném rozdílnými představami sportovního ředitele a trenéra se sice spekulovalo, ale ještě ani během pátečního rozhovoru Jiří Balcárek nenaznačil, že by mělo dojít k takto velké změně. V pondělí ale učinil radikální řez – s celým realizačním týmem ukončil spolupráci. „Skončil celý realizační tým a já bych to v tuto chvíli nechtěl dál komentovat,“ stroze potvrdil tyto informace, o kterých nechtěl dále hovořit. Nutno říct, že výsledky ani výkony v dosavadní přípravě nebyly tím kýženým. I tato skutečnost jistě hrála roli v nastalém rozhodnutí.

V úterý vedl trénink bývalý asistent kouče Šustra, Šmardy i Zavadila Matěj Vybíhal, který však měl už ve středu svého nástupce. Po rychlé domluvě se jím stal muž, o kterém se hned začalo šuškat. Za záchranou povede mužstvo Radim Kučera, který má ligové i druholigové trenérské zkušenosti a roky válel i jako hráč v Sigmě Olomouc. „Je to trenér se zkušenostmi z nejvyššího fotbalu. Vedl Baník, Teplice. Ve druhé lize dobře pracoval se Znojmem či Jihlavou a my pevně věříme, že vnese do mužstva potřebný impuls a bude pro nás důležitým přínosem směrem k záchraně,“ uvedl na jeho adresu Jiří Balcárek, který by stejně jako kouč měl už zkraje týdne mít jasno o dalších členech realizačního týmu.

S přihlédnutím k okolnostem byl zrušen páteční přípravný duel, kdy měli fotbalisté eskáčka změřit síly s rezervou Slovanu Bratislava. „Chtěl jsem hráče v první řadě vidět všechny pohromadě, proto jsme se rozhodli pro modelové utkání namísto přátelského duelu. Bohužel nám v týdnu onemocněl Jaroň a Matoušek, do toho ve čtvrtek nedokončil trénink Slaměna kvůli koňaru, takže jsme museli povolat dorosty, hráli jsme jen deset na deset. Jsem ale zase rád, že jsem se mohl podívat i na zdejší mladíky. Bylo to tak opravdu spíše o poznávání a zkoušení, jak zvládnou pracovat pod zátěží,“ prozradil k tomuto kroku nový lodivod Radim Kučera.

Končit by také neměla i aktivita na přestupovém poli, kde by rád ještě nějaké tváře viděl kouč i sportovní ředitel. „Myslím si, že by se nám určitě ještě nějaká posila hodila, protože nyní jsme ve stavu, že kádr je poměrně úzký. Mohla by pomoct i vyšší konkurence, abychom vše zvládli během jarní části,“ potvrdil kouč a na jeho slova navázal i sportovní ředitel, který přiznal, že se nyní čeká hlavně na možnosti z ligových mužstev. „Tento týden těch novinek nebylo, protože ligové celky byly na soustředění v teple. My nyní čekáme na fázi, kdy budou své kádry redukovat. Myslím si, že v průběhu tohoto, nejpozději příštího týdne by mělo být jasno o případných dalších posilách,“ dodal Balcárek.