Po bezmála sedmi týdnech velké rekonstrukce otevřeli uplynulou sobotu manželé Benýškovi restauraci Bělecký Mlýn. Zbrusu nová tvář restaurace, která funguje od dob císaře pána, láká návštěvníky na atmosféru klidu a míru a také na vynikající kuchyni. Vše bylo doladěno do detailu, ale i tak majitelé Yvona a Richard Benýškovi pociťovali jistou nervozitu.

 

„Ještě v pátek se uklízelo, v kuchyni se zprovozňovaly stroje a upřímně jsme moc nevěřili, že se vše zvládne. Navíc je vše nové i pro personál, tak jsme měli strach, jestli vše klapne. Díky výbornému kolektivu se zadařilo a také podle reakcí hostů je vše v pořádku,“ pochvalovali si v sobotu odpoledne.

Návštěvníky čekal nejen nový interiér, jemuž vévodí parádní kachláky, ale také vyladěný jídelníček. Nabídl lahůdky z masa skotu angus aberdeen, který Benýškovi chovají na nedalekém zámečku. „Je to nenáročné a přizpůsobivé plemeno, skvěle využívá pastvu. Navíc je maso aberdeenů jemně vláknité a křehké, vysoce mramorované, šťavnaté a má vynikající chuť,“ pochlubil se Richard Benýšek. Hosté tak mohli ochutnat třeba pomalu tažené hovězí s bramborovou kaší, burger s trhanou hovězí plecí či předkrm v podobě hovězího jazyka na topince. A samozřejmě i skvělé zákusky. „Moc jsme se sem těšili a měli jsme na co. Vynikající jídlo v krásném prostředí,“ pochvalovali si Jitka a Dan, kteří přijeli na oběd z Prostějova.

Myšlenkou na renovaci interiéru se Benýškovi zabývali delší dobu. Zvolili návrat ke starým časům s novými materiály. Dlouhá léta byl totiž Bělecký Mlýn hospodou myslivců, kteří zde uskutečnili řadu nejrůznějších akcí. Hold Hubertovu cechu tak Richard, sám velký nimrod, skládá v podobě trofejí, mezi nimiž nechybí starodávný lustr z paroží. Ten ovšem nepochází z paroží zvěře ulovené v místní honitbě, ale z nedalekého zámečku v Přemyslovicích, jenž Benýškovi rovněž vlastní. „V roce 1878 koupil Přemyslovice brněnský továrník Edmund Bochner a nechal původní letohrádek přestavět na imitaci středověkého hradu. A do hradu trofeje patří. Protože ale zámeček zatím přístupný není, našli jsme lustru místo na Běláku,“ vysvětlila Yvona Benýšková.

Pokud na Bělecký Mlýn zamíříte, vezměte nejen děti, ale i psy. Jak Benýškovi podotýkají, jsou vlastně vesnická hospoda a ty jsou otevřeny všem.