Pět měsíců uteklo jako voda a fotbalisté Prostějova už budou moci v neděli dopoledne v hlavním městě pohnout s tabulkou, aby se po dlouhé přípravě odlepili ode dna. Od začátku listopadu se změn v klubu událo více než dost. Mužstvo opustila řada hráčů, kteří během podzimní části spíše jen paběrkovali, a přišlo nové okysličení v podobě hned devíti nováčků. Změny však nenastaly jen v tomto ohledu, mužstvo vede nový sportovní ředitel Jiří Balcárek, který stihl během přestávky vyměnit i realizační tým. Mise za záchranou tak už za šest dnů oficiálně startuje.

 

Ani v průběhu posledního týdne přestupového okna nebylo v Prostějově mrtvo a do mužstva oficiálně dorazila posila do brankoviště a další tři nováčci. „Chtěli jsme mít posty zdvojené a povedlo se nám tak přivést do obrany ještě Štěrbu a Harušťáka. Na poslední chvíli se nám povedlo dotáhnout i jednání s Baníkem Ostrava, zamířil k nám útočník Jamiu, který bude krýt záda Tomáši Malcovi,“ prozradil sportovní ředitel Jiří Balcárek.

K výše zmíněným čtyřem jménům je třeba doplnit i další nováčky. Už od začátku přípravy se v Prostějově objevila dvojice ze Sigmy Olomouc Jakub Matoušek a Adam Bednár. Kádr doplnil také Marek Matocha z Líšně, Ondřej Ševčík z Hradce Králové a Ondřej Rudzan po ukončení smlouvy ve slovenské Skalici. Opětovné hostování se dohodlo u Samuela Šimka. „Kromě těchto příchodů a návratu Samuela Šimka bych bral jako příchod i Petra Jaroně, protože o něj byl velký zájem. Jsme opravdu rádi, že se nám povedlo domluvit, aby u nás na jarní část sezóny zůstal,“ doplnil Balcárek, který zatím nechce hodnotit, zda byl se zimní přestavbou spokojený. „Hodnotit posily by bylo předčasné. My jsme se snažili myslet nejen na kvality hráčů, ale i jejich charakterové vlastnosti, protože i ty budou nyní velmi důležité. O tom, zda jsme se trefili, bude jasněji až po určitých kolech a podle toho, jak se nám podaří jarní boje zvládnout,“ dodal.

O většině odchodů se vědělo už dříve. Jedním z posledních je hostování Šimona Studeného v třetiligovém Startu Brno. Otázkou ještě zůstává, kam zamíří Fabrice Badra.

Po zdravotní stránce zatím vypadá až na jednu výjimku vše dobře. Jediným hráčem s problémy je ale plánovaná jednička na postu stopera Ondřej Ševčík, který laboruje se zraněním už od modelového zápasu po příchodu nového trenérského štábu. „U Ondřeje Ševčíka jsou nějaké komplikace a uvidíme, jak se bude situace nyní vyvíjet,“ nepoodhalil nic bližšího Balcárek.

V sobotu už vyrazí mužstvo do Prahy, kde v neděli dopoledne odehraje první utkání jarní části, v rámci níž se bude snažit vymanit z pozice posledního celku a tabulkou vystoupat do poklidnějších vod. „Máme předehrané utkání s Kroměříží a máme tak jen čtrnáct kol na to, abychom se dostali tabulkově nahoru, čehož si jsme vědomi. Určitě by bylo skvělé chytit dobře začátek, i když nás nečeká nic snadného,“ uvědomuje si sportovní ředitel.