Téměř pět měsíců bez soutěžního utkání uteklo jako voda a na scénu se po zimní pauze vrací i druhá nejvyšší soutěž. Fotbalisté Prostějova do ní vstupují se zcela jasným cílem, kterým je záchrana, což je z posledního místa logické. Ztráta na celky, jež mají před sebou, však není nijak dramatická a už výhra v úvodním jarním kole může znamenat, že se eskáčko dostane mimo sestupové pozice. První ostrý duel jara ale odehrají svěřenci kouče Kučery na půdě soupeře, kde se v neděli 3. března od 10.30 postaví rezervě Sparty Praha na stadionu Viktorie Žižkov.

Dlouhá příprava byla letos v Prostějově opravdu turbulentní, což se vzhledem k postavení čekalo. Na začátku roku se podařilo dořešit příchod nového sportovního ředitele, kterým se stal Jiří Balcárek. Ten dostal patřičné kompetence, aby změnil věci k lepšímu. Během delší pauzy tak stihl přivést řadu nových tváří do klubu, mezi něž patří brankář Mucha, obránce Ševčík či Štěrba, záložníci Matocha s Matouškem. Celkově tak eskáčko zaznamenalo řadu změn směrem dovnitř i ven. V rámci přípravy pak došlo i na odvolání bývalého realizačního týmu, který absolvoval osm utkání, stejně jako předchozí štáb. Mužstvo v polovině přípravy převzal Radim Kučera.

„Příprava je jedna věc, ale všechny nás bude zajímat až výsledek na půdě Sparty,“ shodoval se sportovní ředitel s trenérem. A není se co divit, protože v každém zápase půjde eskáčku o hodně, ale už sám start představuje důležitý duel. Proti rezervě Sparty totiž půjde o to, aby mužstvo dobře vkročilo do jarní části, zároveň se může hned dostat ze sestupového pásma.

I rezerva Sparty během zimy částečně obměnila sestavu, ale i nadále bude chtít sázet především na své odchovance. Podzimní utkání nabídlo na stadionu v Holici zajímavou zápletku, kde hosté vedli už o dvě branky. Domácí Prostějov však dokázal náskok v průběhu druhé půle smazat a zápas plný zajímavých šancí skončil remízou 3:3. Pokud by se podobný scénář opakoval i v tomto duelu, pak by se nejspíše jednalo o překvapení, protože oba celky potřebují být daleko důslednější směrem do defenzivy.

Výkop sedmnáctého kola letošního ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ Ligy proběhne v 10.30 hodin. Krátce po poledni tak bude jasno o tom, jak se Prostějovu povedl vstup do jarní části jeho záchranářské mise.