Po půl roce prožil kádr fotbalového eskáčka další zemětřesení. Do kabiny přišlo hned devět nových fotbalistů, s rovnou desítkou hráčů se klub rozloučil. Čtyři přestoupili do jiných klubů a Jakub Elbel s Karlem Spáčilem dokonce zamířili do nejvyšší soutěže. Dalším třem skončilo hostování. S brankářem Volodymyrem Krynským byla rozvázána smlouva, Jan Schaffartzik ukončil profesionální kariéru. Klub věří, že změny přinesou záchranu druhé ligy, i kvůli tomu byli na přestupovém trhu v zimní přestávce do poslední chvíle velice aktivní.

„Prakticky jsme spali na stadionu. Například posledního hráče jsme definitivně získali až v  deset hodin večer. Bylo to hodně náročné období. Chtěli jsme přivést fotbalisty, kteří by přinesli zkušenost, rychlost, výšku i soubojovost, což není jednoduché,“ ohlédl se za hektickým obdobím těsně před startem jarní části soutěže sportovní ředitel 1. SK Prostějov Jiří Balcárek.

Z Líšně přestoupil Marek Matocha, z olomoucké Sigmy Jakub Matoušek a z Hradce Králové Ondřej Ševčík. Ze slovenské Skalice přišel jako volný hráč Ondřej Rudzan. V pěti případech dorazili fotbalisté na hostování. Adam Bednár ze Sigmy Olomouc, Jan Štěrba z Brna, Jaroslav Harušťák z Chrudimi a Filip Mucha z Teplic. Posledním hostujícím hráčem je Jamiu z ostravského Baníku. „Dotáhnout hostování útočníka bylo těžké, protože ani ligové týmy ofenzivní hráče nemají,“ poznamenal Balcárek.

Díky velké aktivitě prostějovského klubu bude mít tým k dispozici extrémně vyrovnanou dvojici brankářů. K Luďkovi Vejmolovi přišel Filip Mucha z Teplic, který se tak vrací zpět do klubu, z něhož se dostal až do nejvyšší soutěže. Přesně to si přál nový trenér hlavního výběru Radim Kučera.

„Jsme v těžké situaci, dva kvalitní a vyrovnané brankáře jsme potřebovali. Musíme myslet na to, že může přijít zranění, karty nebo pokles formy. Na tyto možnosti jsme teď připraveni,“ těší Kučeru.

Prioritou bylo rovněž získání čistokrevného útočníka k Tomáši Malcovi. Proto přišel Jamiu z Ostravy. „Je to mladý kluk, který má potřebné parametry. Splňuje mé představy o tom, jak má hráč do útoku vypadat,“ uvedl prostějovský kouč. V úvodu jara bude přesto první volbou Malec. „Daří se mu na tréninku, vypadá, že je v dobré formě. Doufám, že se to v mistrácích potvrdí,“ přeje si Kučera.

Některé posily přišly až na poslední chvíli a nebyl prostor na delší sehrání s ostatními hráči. Škoda že třeba Jan Štěrba a Jaroslav Harušťák nepřišli dřív, bylo by to lepší. Na druhou stranu jsem rád, že se je vůbec podařilo přivést a mám kam sáhnout,“ uvedl prostějovský kormidelník, kterého více mrzí zranění Ondřeje Ševčíka, dalšího defenzivního hráče. „Snad bude rychle zpátky.“

Celkově eskáčko posílilo a v kádru bude větší konkurence. „Navíc přišli variabilní hráči, kteří mohou nastoupit na více postech. Mužstvo je dravější, i v kabině je jiné klima. To jsme chtěli, protože psychika týmu bude v nejbližších měsících důležitá,“ říká sportovní ředitel Balcárek.