Teď se ukáže, jak je prostějovská kabina odolná. Vstup do jara fotbalisté eskáčka nezvládli a z výjezdu do Prahy si přivezli čtyři branky, těžší než desetimetrákové závaží. I z takového debaklu se dá otřepat. Jednoduše tím, že svůj výkon proloží ještě větší dávkou zarputilosti bez ohledu na to, jak takový způsob boje bolí. Jen herně to nepůjde, což souboj s rezervou Sparty jasně ukázal.

„Až na začátek zápasu, který jsme nezachytili, to z naší strany dlouho nebyl úplně špatný zápas. Od nějaké dvacáté minuty to byl slušný výkon. Spartě jsme se vyrovnali, přišly i šance. Ale ukázalo se, že potřebujeme ještě více přidat v soubojích, urvat to silou, když to nejde fotbalově. Musíme se zvednout. Okamžitě, protože nemáme času nazbyt,“ prohlásil trenér 1. SK Prostějov Radim Kučera.

Především ve druhé části prvního poločasu byli hosté na žižkovském hřišti o kousek lepší, na sparťanské mladíky přesto nevyzráli. I kvůli tomu, že v některých situacích měli být ještě dravější.

„Několikrát se nám podařilo dobrým napadáním získat míč. Jenže v tom okamžiku se nepovedlo přidat něco navíc. Po zisku jsme o balon zase většinou přišli, protože do následujícího souboje soupeř vletěl s větším nasazením než my. V tom ještě potřebujeme přidat,“ všiml si Kučera.

Do jarní premiéry nastoupili Hanáci s výrazně obměněnou defenzivou. Hned tři obránci hráli za Prostějov poprvé. Podle kouče ale nebylo důvodem vysoké porážky menší sehrání zadní řady. „V tom bych největší problém neviděl. První góly jsme dostali po ztrátě na útočné polovině. Třetí a čtvrtý ve chvíli, kdy jsme se tlačili dopředu a hráli na poměrně velké riziko při snaze dát kontaktní gól. Na defenzivě se musí podílet všichni, není to jen práce obránců,“ poznamenal kouč.

První jarní kolo přineslo několik překvapivých výsledků, většinou nehrály Prostějovu do karet. Největší senzací bylo vítězství Kroměříže nad lídrem soutěže z Vyškova. Nečekala se ani výhra Vyškova v Líšni. „Tyto výsledky nám nepomohly. Týmy z konce tabulky bodovaly, to je nepříjemné. Musíme na to rychle reagovat,“ uvědomuje si Kučera, kterého čeká s týmem regionální derby s béčkem olomoucké Sigmy. „Tohle utkání musíme zvládnout. Další zaváhání si nemůžeme dovolit.“