V holickém azylu pokračují fotbalisté Prostějova i v jarní části druhé nejvyšší fotbalové soutěže a potřebují si tam vybudovat pevnost, ze které se body daleko vozit nebudou. V prvním domácím duelu pod koučem Radimem Kučerou se jim to podařilo a v rámci regionálního derby s rezervou Sigmy slavili velmi důležité tři body, díky kterým jsou tak znovu na dohled celků nad sebou. Náročný boj o záchranu může pokračovat o něco veseleji, protože kromě tří bodů jistě velmi těší i slušná defenziva a udržená nula. Utkání proti nejbližšímu soupeři nabídlo vše, co k vyhrocenému zápasu patří. Emoce, šance, branky, ale i karty a vyloučení.

Stav před výkopem

Kurzové společnosti favorita zápasu neviděly. Podle prvního kola se ale dala lehce favorizovat hostující rezerva, která zvítězila hladce proti Jihlavě, zatímco Prostějov si odvezl hned čtyřbrankový příděl z rezervy Sparty. Pro oba šlo o další z důležitých soubojů, protože eskáčko z poslední příčky potřebovalo nutně bodovat, aby nepřišlo o kontakt s celky před sebou. Sigmě by případná výhra už možná definitivně pomohla odpoutat se od boje o záchranu. Domácí lodivod nemohl počítat s dvojicí Ondřej Ševčík a Adam Bednár, kde prvně jmenovaného nepustilo zranění, druhý nechtěl nastoupit proti celku, ze kterého v Prostějově hostuje.

Vývoj zápasu

Úvodní minuty patřily hostům, kteří si dokázali vydobýt územní převahu a snažili se kombinační hrou dostávat do šancí. Větší příležitosti ale nepřicházely a Vejmola měl větší potíže jen jednou. Postupem času se hra navíc začala vyrovnávat, naopak to byli domácí, kteří hned první příležitost využili ke skórování. Po rychlém kontru si míč nešťastně za záda bezmocného brankáře srazil Vepřek a eskáčko šlo do vedení. Otřesení hosté krátce nato hrubě chybovali a Koudelka zvýšil na rozdíl dvou branek. Do konce první půle pak byli blíže další brance domácí, kteří najednou diktovali tempo.

Nástup do druhé se odvíjel podobně jako v první půli. Hosté začali znovu aktivně a snažili se dostat přes blok Prostějova do šancí a k případné brance, jež by je vrátila do kontaktu. Největší příležitosti si vytvářeli po rohových kopech, ale branka nepřicházela. Tlak následně otupilo vyloučení po dvou žlutých kartách a domácí družina už zbylou část zápasu dokázala udržet bezpečně daleko od své branky.

Zásadní okamžiky

Na nějakou zajímavější akci si diváci museli počkat a oba celky si nejdříve vyměnily jen pozdravy do rukavic brankářů. První vážnější zakončení ale přišlo ze strany hostů, kdy Deleho pokus vytáhl Vejmola na roh. Ve 25. minutě přišel souboj o míč ve vápně Prostějova, který zaváněl penaltou, ale sudí Hocek hru pustil dál. Po srážce se však více než minutu nehrálo a přišlo na řadu ošetření na obou stranách. Tento bod ale převrátil otěže zápasu, protože hned nato se eskáčko dostalo do brejku, kde rychlá kombinace vybídla směrem dopředu Bartolomea. Ten ještě našel Matouška před brankou a po jeho zpracování se vracející Vepřek trefil špičkou mimo dosah vlastního brankáře – 1:0. Jen tři minuty pak potřebovali domácí k další brance. Koudelka na půli zblokoval centr stopera a míč se mu odrazil přesně do běhu. Tváří v tvář brankáři zachoval chladnou hlavu a po kličce uklidil míč do prázdné branky – 2:0. V dalším průběhu první půle o sobě dal vědět dvakrát Bartolomeu, když nejprve tečovaná rána mířila mimo zadní tyč a následně z brejku narazil na připraveného brankáře.

Do druhé půle vstoupila aktivně Sigma a vypracovala si jasnou územní převahu. Kombinačně se však do zabezpečené obrany nemohla dostat a jedinou variantou pro ně byly centrované míče. I to obrana zvládla uskákat a po sedmdesáti minutách přišlo vyloučení, kdy druhou žlutou za zbytečný zákrok u vápna Prostějova viděl Fabiánek. Hosté si i tak dokázali vytvořit ještě dvě příležitosti, ale rány z voleje od Zifčáka a Deleho vykryl Vejmola. Závěr už si Prostějov zkušeně hlídal a mohl to být on, kdo ještě přidá další trefy. Rudzan ale mířil těsně mimo a Jamiu z blízka trefil přesně prostor gólmana. 

Osobnost utkání

Na domácí straně je potřeba vypíchnout kapitána a nejzkušenějšího hráče v mužstvu. Jan Koudelka znovu ukázal, že když mu zápas „chutná“, tak dokáže být klíčovým faktorem pro důležité body. Při první brance se předvedl v kombinaci, druhou si sám vytvořil a skóroval. Do toho i v dalších minutách přidával přesné pasy a centry.

Zajímavost duelu

Nestává se moc často, aby měli hosté kratší cestu na stadion než domácí enkláva. Přesně takovou situaci ale nabídlo osmnácté kolo, kdy to do holického azylu měla blíže Sigma. Ani tento fakt jí ale nepomohl k tomu, aby si jen o pár kilometrů dál odvezla výhru. Prostějov zapsal velmi důležité tři body, které taky nevezl daleko.

Atmosféra střetnutí

Jedna z největších návštěvností, jaké holický azyl během letošního ročníku poskytl zázemí, vytvořila dobrou kulisu v přátelské atmosféře. Na hřišti bylo jasně vidět, že se oba celky velmi dobře znají a že se potkala řada kamarádů, což však na sobotních devadesát minut šlo stranou. K vidění tak byly pěkné akce, emoce, ale i karty. Zkrátka vše, co k derby patří.