V devatenáctém kole vyrazili fotbalisté Prostějova do Vlašimi, kde už v pátek v podvečer chtěli pod umělým osvětlením navázat na první jarní výhru a znovu si tak polepšit v tabulce. Po bezbrankovém poločase se eskáčko dostalo i do vedení a zdálo se, že je na nejlepší cestě, jenže domácí inkasovaná branka nakopla a během dalších dvaceti minut dokázali skóre zápasu zvrátit ve svůj prospěch, v závěru už ho nepustili. 

 

 Začátek zápasu patřil spíše aktivitě domácích borců, kteří se snažili držet míč a vytvářet si příležitosti. K vidění ale žádná větší šance nebyla, postupem času přebíral aktivitu spíše Prostějov. Horší finální fáze však pravidelně zastavila oba celky před možností k první změně skóre. Jediná střela na branku tak přišla z hlavy Malce, který si našel centr Koudelky, ale připravený Vágner míč slepil. Jinak se ani jednomu z klubů nepovedlo zamířit přesně a do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu. Na domácí straně byl nejblíže Kurka, ale pálil nad. Stejně tak dopadl i Breda a na opačné straně nezamířil přesně Rudzan, který využil závěrečného tlaku, do něhož se Prostějov dostal v poslední pětiminutovce.

Vstup do druhého poločase nemohl pro hosty dopadnout lépe. Hned z první akce dokázali vybojovat roh a eskáčko možná i domácí překvapilo rychlou rozehrávkou, ze které těžil Malec. Hlavou přidal další trefu v tomto ročníku a dostal Prostějov do vedení – 0:1. O chvilku později mohl přidat pojistku Slaměna, ale volil ještě přihrávku na vytáhlého útočníka, kterou obrana dokázala zblokovat. 

Vedení vydrželo jen šest minut a bylo srovnáno. Po rychlém kontru se dostal za obranu Osuagwu a po souboji s brankářem Vejmolou padl na zem. Sudí hned ukázal na penaltový puntík a domácí měli velkou možnost ke srovnání. Míč si postavil Vachoušek a přízemní střelou zařídil srovnání – 1:1. I další minuty nabídly oproti úvodní půli ofenzivní hody. Habusta se tlačil do koncovky, ale byl zblokován, na opačné straně zase zvonila tyč, když už zvedal ruce po krásné ráně Kareem.

I další minuty patřily tomu, že ani jeden z celků nebyl s remízou zcela spokojen a tlačil se za další brankou. Bohužel pro hosty se to podařilo v 73. minutě opět domácím hráčům, kdy po rohovém kopu dostal na zadní tyči až moc prostoru Breda. Ze své druhé příležitosti během krátké chvíle už dokázal skórovat – 2:1.

Prostějov se v dalších minutách snažil až do konce s výsledkem ještě něco udělat a otevřel hru. Jenže žádná výraznější šance už nepřišla a dvě rány byly pro Vágnera spíše rozchytávací. Do vyložené tutovky se už nedostali ani domácí a utkání tak krátce před osmou skončilo první jarní výhrou Vlašimi, zatímco Prostějov opět potvrdil, že výjezdy ven mu nesvědčí. 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Radim KUČERA – 1. SK Prostějov

„Hodnotí se mi to hodně těžko, protože jsme ztratili velmi dobře rozehraný zápas. Vstřelili jsme první branku, která nám měla pomoci, Vlašim jsme do té chvíle do ničeho nepouštěli. Šlapali jsme velmi dobře, ale potom jsme hned soupeři nabídli po naší chybě možnost k vyrovnání, kterou soupeř využil. Byla z toho tak penalta a musím říct, že po snížení jsme znejistěli. Mrzí mě i druhá inkasovaná branka po standardní situaci, s čímž bychom si měli poradit lépe.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 19. kolo

FC Sellier a Bellot Vlašim – 1. SK Prostějov

2:1 (0:0)

Branky: 52. z penalty Vachoušek, 73. Breda – 47. Malec. Rozhodčí: Trska – Černoevič, Malimánek. Žluté karty: 53. Kulhánek, 77. Beran – 51. Vejmola. Střely na branku: 4:6 Střely mimo branku: 8:4. Držení míče: 55 % : 45 %. Rohové kopy: 5:7. Diváků: 415.

Sestava Vlašimi: Vágner – Kurka, Breda, Kareem (82. Heppner), Kulhánek (C) – Beran, Planka – Pikul (89. Kneifel), Vachoušek (90+2. Musil), Nogha – Osuagwu. Trenér: Martin Hyský.

Sestava Prostějova: Vejmola – Rudzan, Štěrba, Harušťák, Látal – Matocha (77. Jamiu), Habusta – Jaroň (77. Zapletal), Koudelka (68. Slaměna), Bartolomeu (68. Matoušek) – Malec. Trenér: Radim Kučera.