Málokdo tomu věří, ale je to tak, nejkvalitnější život žijí relativně chudí lidé. Má to však jeden zásadní háček, nesmí je trápit dluhy. Bývalý úspěšný desetibojař Robert Změlík na to šel přesně naopak. Jeho cílem bylo žít život bohatého člověka a na nic dalšího se nijak zvlášť neohlížet. Ve svých 54 letech skončil s dluhem 1,7 miliardy. Soud mu proto nedávno nařídil, aby jej hradil dle svých aktuálních možností. Tempo bylo nastaveno tak, že by rodák z Ivaně měl vše splatit za více jak 5 000 let… 

Robert Změlík při vytváření tak obřího dluhu připomínal horolezce, který se chce dostat opravdu vysoko. Abyste totiž vyšplhali na Mount Everest, musíte občas sejít dolů. Jen tak se aklimatizujete a tím si zajistíte podmínky pro další výstup.

Bývalý atlet na to šel podobně. Rozhodně nejednal jako typický podvodník, jehož cílem je obrat lidi co nejrychleji o co nejvíce peněz. Spíše vše založil na svém dobrém jménu, přátelském jednání a příběhu úspěšného sportovce a podnikatele. Kromě toho minimálně nějaký čas pečlivě dodržoval to, co slíbil. Díky tomu se mu dařilo získat obří úvěry, a to třeba i od skupiny PPF založené jinak velmi obezřetným Petrem Kellnerem. Nyní už je jasné, že stejně jako mnozí další, ani on už své závazky nikdy nesplatí.

Dosavadním prostějovským rekordmanem v tomto odvětví byl hasič Ladislav Kadlčík, který své „zúročování peněz na burze“ zakončil s mankem 120 milionů korun. Za to jej soud poslal na 9 let do vězení. S velkým odstupem za ním pak byl majitel obchodu s osvětlovací technikou Ján Zoričák, jenž se následně pokusil o demonstrativní sebevraždu, nakonec rovněž skončil za mřížemi. Stejně jako Robert Změlík, tak i oba dva zmínění muži patřili na první pohled k sympaťákům. V kouzlu jejich osobnosti spočíval důvod, proč se jim dařilo získat důvěru velkého množství lidí, kteří ztratili svou jinak přirozenou ostražitost. Rodák z Ivaně v tomto ohledu dosáhl skutečného mistrovství. Dosavadní dlužníky překonal o několik řádů a u věřitelů zvládl vytvořit rekord, který snad už nikdy nebude překonán.