Po reprezentační pauze přivítali fotbalisté 1. SK Prostějov ve 20. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Chrudim a sehráli nešťastné utkání. Od 19. minuty hráli bez vyloučeného Matochy. Po sedmdesátiminutovém oslabení prohráli 2:4, přestože dokázali ve druhém poločasu srovnat průběžnou ztrátu dvou branek.

Domácí se na začátku snažili prosadit centrovanými míči, nabídky Koudelky a Látala však k zakončení nevedly. Chrudim rozhodně nepřijela jen bránit. Napadala prostějovskou obranu už před jeho pokutovým územím, do zakončení se přesto v zahajovací desetiminutovce nedostala, i když byla aktivní a domácí obrana musela být neustále ve střehu.

Ve 13. minutě zahrával rohový kop Bartolomeu. Na zadní tyči si míč našel Matoušek a jeho rána s pomocí obrany zatřásla břevnem. Chrudim sice byla kvalitní na míči, domácí defenziva si ovšem s výpady protivníka vždy dokázala poradit. Ráz střetnutí výrazně ovlivnila 19. minuta. Po faulu ve středu hřiště dostal druhou žlutou kartu Matocha a musel do šatny.

I v oslabení se Hanáci snažili útočit. Ve 25. minutě posunul Slaměna míč na Koudelku a jeho přízemní pokus těsně minul pravou tyč. Na druhé straně se podobně vedlo Langhamerovi. Po necelé půlhodince se do zakončení tlačil Matoušek, kterého na hranici pokutového území sestřelil brankář Floder. Podle rozhodčího Pechance se ale o faul nejednalo.

Ve 33. minutě domácím zatrnulo, když ve vápně nechali volného Řezníčka. Pokus chrudimského kapitána na zadní tyč jen o kousek minul Muchovu branku. Na branku na druhé straně nemířila ani tečovaná střela Slaměny. Dvě minuty před pauzou se už skóre měnilo. Po brejku na pravé straně a následném centru se nadvakrát se štěstím prosadil hostující Látal. Ještě do pauzy mohl vyrovnat Koudelka, jehož zakončení srazili beci na roh. Po něm sice Matoušek trefil tyč, udeřilo ale z protiútoku na druhé straně, když míč do sítě uklidil Mašek.

Hned po rozehrání druhého poločasu mohl přidat třetí branku Látal, domácí branku tentokrát netrefil. O chvíli později eskáčko vykřesalo naději na bodový zisk, když po přímém kopu, který zahrával Bartolomeu, překonal Flodera Harušťák. Dvoubrankový náskok mohl hostům vrátit Látal, v ideální pozici se však netrefil do branky. Mezi tři tyče se netrefil v 56. minutě ani Slaměna. Útoky se přelévaly ze stranu na stranu. Gólový pokus Maška vyrazil Mucha, nepovedený centr Matouška musel vyrážet chrudimský gólman.

Po hodině hry domácí sehráli parádně rohový kop po ose Bratolomeu – Matoušek – Štěrba a bylo vyrovnáno – 2:2. Dvacet minut před koncem trenér Radim Kučera okysličil sestavu hned trojím střídáním a tým se hnal za senzačním obratem. Jejich snažení uťal v 76. minutě Langhamer umístěným pokusem z hranice šestnáctky. Sedm minut před koncem navíc zakončil samostatný nájezd Mašek a bylo rozhodnuto.

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Radek KRONĎÁK – MFK Chrudim:

„Bylo to strašně těžké utkání, které rozhodla červená karta. Ta všechno změnila. Najednou jsme měli přesilovku a nevěděli si s tou skutečností dlouho poradit. Sice jsme vedli o dvě branky, ale pak se potvrdilo, že Prostějov má silné standardky a dvakrát nás za fauly potrestal. Pak jsme se báli, abychom zápas nakonec neztratili. Naštěstí jsme našli skulinky v domácí obraně, dali další góly a střetnutí zvládli.“

Radim KUČERA – 1. SK Prostějov:

„Vyloučení vždy zápas ovlivní, navíc když přijde tak brzy. Měli jsme nachystaný jiný scénář, chtěli hrát úplně jinak. Ovlivnila to druhá žlutá karta, hodně přísná. Do pauzy dal soupeř dva góly, ale v pauze jsme si něco řekli a přenesli to i na hřiště. Hráči ukázali morálku a dřeli, díky tomu dokázali srovnat. Pak ale přišla třetí branka po naší zbytečné chybě. Nebylo to po žádné vypracované akci, o to víc to bolí. Šlo posbírat nějaký bod i v deseti. Musíme se dívat dál, ve hře je ještě třicet bodů, to je velká porce. Ale už je musíme začít sbírat.“

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 20. kolo

1. SK Prostějov – MFK Chrudim 2:4 (0:2)

Branky: 47. Harušťák 60. Štěrba – 43. Látal, 45. Mašek. 76. Langhamer, 83. Mašek. Rozhodčí: Pechanec – Pfeifer, Zoufalý. Žluté karty: 14. Matocha, 23. Habusta , 37. Bednár, 79. Látal – 40. Řezníček, 47. Mašek. Červená karta: 19. Matocha. Střely na branku: 6:8. Střely mimo branku: 6:6. Rohové kopy: 6:7. Držení míče: 39:61. Diváků: 420.

Sestava Chrudimi: Floder – Jan Řezníček (C) (88. Borkovec), Záviška (88. Bauer), Kutík, D. Látal (74. Kesner), Langhamer, Mašek (90+2. Koukola), Skwarczek, F. Novotný, Míka, Toml. Trenér: Radek Kronďák.

Sestava Prostějova: Mucha – Slaměna, J. Matoušek II (69. P. Jaroň), Matocha, Štěrba, Harušťák (84. Zapletal), Bednár, R. Látal, Bartolomeu (69. Jamiu), Malec, Koudelka (C) (46. M. Mach, 69. Habusta). Trenér: Radim Kučera.