Už je to tady zase! Jen co bylo minulý týden zahájeno letošní první blokové čištění města, nastaly problémy s nezodpovědnými majiteli vozidel všeho druhu. V úterý čistili pracovníci společnosti A.S.A. Technické služby ulice v okolí prostějovského špitálu, ve čtvrtek zase o kousek dál na sídlišti Hloučela. A jaké k tomu měli podmínky? Otřesné! V úterý ignorovalo dopravní značení upozorňující na zákaz parkování patnáct šoférů, ve čtvrtek devatenáct. To značně komplikovalo situaci pracovním četám. Přikročí město k razantnějším postihům vůči těmto ignorantům?

Každoročně od jara až do podzimu jde stále o tutéž písničku. Týden co týden řeší při blokovém čištění strážníci městské policie problémy s řidiči, kteří absolutně ignorují přenosné značky zákazu zastavení a parkují v místech, kde pracovníci technických služeb potřebují pracovat na úklidu. „Vždy dopravní značky rozmisťujeme týden před blokovým čištěním tak, aby je řidiči zaznamenali a byli připraveni na to, že si v daný termín mají přeparkovat a uvolnit tak místo k úklidu. Navíc město vyhlašuje místa blokového čištění v předvečer každého dne rozhlasem, zprávy jsou zveřejněny v médiích, lidem jsou distribuovány do schránek letáky. Nepochopím, že tolik řidičů tato upozornění naprosto ignoruje,“ krčí rameny Martin Grepl, ředitel společnosti A.S.A. Technické služby Prostějov.

Ještě více zklamán z počínání mnoha ignorantů z uplynulého týdne je první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil. „Vlastní čištění proběhlo jako tradičně, to znamená úspěšně, i když pracovníci technických služeb museli vynaložit větší úsilí, a to z důvodu nekázně některých řidičů. Bohužel jsem byl ve čtvrtek osobně svědkem toho, jak v daném úseku okolo restaurace Luto na sídlišti Hloučela parkovalo v zákazu devatenáct aut,“ postěžoval si Jiří Pospíšil. Nepomohla ani osobní výzva tohoto radního. Na zmíněném sídlišti byly totiž vyvěšeny i plakátky s Pospíšilovým osobním upozorněním pro řidiče, aby uvolnili svými vozidly místo pro pracovníky technických služeb. „Ano, to je pravda. Chtěl jsem osobně požádat všechny, aby i svým dílem napomohli hladkému průběhu blokového čištění. Pořád si myslím, že dohodou, přesvědčováním a vysvětlováním můžeme dosáhnout všeobecné shody a kvalitního výsledku,“ je přesvědčen první náměstek primátora.

Aktuální komentář Večerníku

Problémy s blokovým čištěním ve městě byly před řadou let a nijak se nezmenšily ani za uplynulých deset let. I nadále tak mohou představitelé města a technických služeb shodně potvrdit, že řidiče by se dalo rozdělit na dva tábory. Jeden, který značení respektuje a ve dnech určených pro čištění odjede, druhý však vůbec nezajímá, že něco takového probíhá. Těmto lidem je jedno, že stojí v zóně, kde nemají a v danou chvíli nesmí. Počet přestupků se v tomto nijak rok od roku neliší. Je proto otázkou, zda přistoupit k vyšším postihům, protože jinak se uvedených problémů město těžko zbaví.