Se zájmem jsem si přečetla článek upozorňující na špatný stav desky s epitafem Jiřího Wolkera. K tomu uvádíte i vyjádření primátora města Františka Jury: „Řešení neexistuje. Jak má hrob vypadat popsal přesně ve své závěti a my nemáme možnost jeho vůli měnit.“ Podoba hrobu je ale po sto letech úplně jiná. Původně to byl jednoduchý přírodní hrob. Deska s částí epitafu se tam nachází až od roku 1972. 

Jiří Wolker ve své závěti z 8. 11. 1923 napsal: „Chci míti na hrobě malý vojenský, březový kříž s nadpisem nejprostším Jiří Wolker, spisovatel 23 (?) let.“ Podle jeho přání provedl úpravy hrobu architekt Antonín Heythum. V horní části byl březový křížek se stříškou, vedle dva mramorové hranoly se hřbitovními lucernami a kolem hrobu byla obdélníková březová ohrádka. Plocha bez návrší byla vyložena kamennými deskami a uprostřed rostla skupina polních a horských květin. V dolní části byl zlatý nápis umístěný na kamenné desce: Jiří Wolker básník 1900–1924.

Po smrti bratra Karla byl přeměněn na rodinný hrob. Březový kříž byl nahrazen kovovým, nízký plůtek kolem hrobu byl kamenný. Další úpravy proběhly po roce 1949, po smrti Ferdinanda Wolkera. Tehdy přibyl jednoduchý, nízký pomník složený ze tří hranolů s nápisy: otec Ferdinand 1873–1949 , bratr Karel 1903– 1932, matka Zdena 1879– 1954. Kolem hrobu byl obrubník a nízká ohrádka z hranolových sloupků. Materiálem pomníku a obrubníku je travertin. Kovový kříž zůstal, stejně tak i označení básníka.

Poslední úprava je z června 1972, kdy na místo původní desky byla osazena bronzová deska s částí epitafu. Městský národní výbor v Prostějově tímto vyhověl četným přáním občanů, kteří zde text postrádali. Model podle básníkova rukopisu provedl akademický sochař Jan Tříska. Na bronzové desce je nápis: Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít…, pod ním je reliéf – kytice karafiátů a životní data 1900 1924. Nápis odlil Zukov Praha. Deska byla umístěna na kamenné podložce. Poslední opravy hrobu proběhly v roce 2014 za dozoru památkářů a týkaly se povrchových úprav a obrubníku. Před lety byl původní kovový kříž odcizen a nyní je tam replika.

Hrob Jiřího Wolkera je památkově chráněn od roku 1958. Dříve byl zapsán do Seznamu nemovitých kulturních památek ČR pod číslem 5751, nyní jako součást Městského hřbitova v Prostějově pod číslem 25471/7- 5749. Deska je znečištěná a zkorodovaná a písmo je téměř nečitelné. Domnívám se, že by se k tomu měli vyjádřit odborníci a památkáři a deska s epitafem by měla být renovována.                                                                                         

PhDr. Hana Bartková, Prostějov