Herní systém ve druhé nejvyšší české fotbalové soutěži se oproti minulému ročníku změní. Nově do něj nastoupí šestnáct týmů místo čtrnácti. Celkem tedy týmy odehrají 30 zápasů, o čtyři více než v předchozí sezóně. Do nejvyšší soutěže postoupil Hradec Králové, naopak z ní spadla Opava, Příbram a Brno. Z nižších soutěží, 3. ligy, se do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dostaly Vyškov a Sparta Praha „B“. Naopak sestup zažilo Blansko spolu s Vyšehradem. Nově nejlepší tým v soutěži postupuje přímo, další dva se dostávají do baráže o 1. ligu. Sestupující budou v ročníku 2021/2022 dva.

3
Tolik týmů může zabojovat o postup do nejvyšší soutěže.
3
Praha má i nadále v soutěži tři zástupce.
4
Pouhé čtyři body navíc stačily Brnu k tomu, aby se v nejvyšší soutěži zachránilo.
16
Nově má druhá nejvyšší soutěž 16 účastníků.
22
Po roce 1989 byla Příbram 22 let prvoligovým týmem.
30
Rovné tři desítky zápasů odehrají fotbalisté v rámci základní části.
32
Tolik profesionálních fotbalových klubů bude v příští sezóně působit v České republice.
2492
Tolik diváků předloni sledovalo poslední vzájemný zápas Prostějova a Brna před koronavirovou epidemií.

 

Největší taháky:
2. kolo, 31. července: FC Zbrojovka Brno – Slezský FC Opava
3. kolo, 7. srpna: 1.SK Prostějov – Zbrojovka Brno
5. kolo, 21. srpna: SK Líšeň 2019 – Zbrojovka Brno

Žižkov vydržel!
Hodně nervů prožívali v posledních měsících fanoušci Žižkova. Klub, ač se nacházel v tabulce těsně za Prostějovem, prožíval existenční krizi. Hrozilo totiž, že nedostane licenci. Důvod? Nevhodný stadion. Boj o něj se vedl na tribunách, v kuloárech i na zastupitelstvu. Reálný byl i konec klubu s předlouhou a slavnou historií. Nakonec k němu ale nedošlo. Žižkov nadále bude pokračovat svou druholigovou pouť, licenci obdržel.

Trenérská škatulata nejen na Hané
 Nejen Prostějov měnil v letní pauze trenéra, po změnách sáhli i jinde. Například v Opavě bude nově lodivodem Roman West, který dočasně po odejití Pavla Zavadila řídil sportovní úsek vedení. V Jihlavě, která patřila k největším zklamáním ročníku, pak zemětřesení proběhlo pořádné, nepokračuje prakticky celý realizační tým. Hlavního kouče Aleše Křečka nahradil Jan Kameník, který zde už v minulosti působil.