Krátká doba odpočinku, nyní ale znovu zpět do šichty. Hráčům 1.SK Prostějov skončilo kratičké volno po sezóně 2020/2021. A v pondělí 21. června už se trenérovi Jiřímu Jarošíkovi hlásili na prvním tréninku. Do akce vyrazila více než dvacítka borců, s nimi také Petr Jiráček, který by měl být největší osobností nejen týmu, ale i celé ligy. Prostějovský výběr nyní čeká série přípravných utkání, z nichž první sehrál už v sobotu se Slováckem (0:5).

Příprava fotbalistů eskáčka na novou sezónu je po uplynulém týdnu v běhu. Od minulého pondělí hráči trénují na řadě míst Prostějova, a to zejména práci s míčem. Na programu je ale rovněž práce na fyzické kondici. Tým nyní čítá více než dvě desítky jmen, už s ním netrénují například odchozí o Mladé Boleslavi David Jurásek a David Píchal stejně jako kvarteto Matoušek, Zlatohlávek, Langer a Spáčil. Tyto hráče si zpět na přípravu stáhla olomoucká Sigma.

Nových tváří je ale na tréninku podobně hodně. Připojili se například frýdeckomístecký Denis Dziuba, dále například Vasil Kušej, podruhé se na zkoušku dostavil Marek Hausknecht. Klub se tak pojistil i proti tomu, kdyby náhodou někteří ze zmiňované čtveřice v Sigmě uspěli.

Největší posilou a zároveň jménem v týmu má být Petr Jiráček. Bývalý reprezentant s více než dvěma sty ligovými starty a titulem s Plzní se přesunul do Prostějova, ve středu klub 1.SK Prostějov potvrdil jeho příchod a den nato už bylo podepsáno. „Věděli jsme, že mu skončila smlouva ve Zlíně a nikdo nevěděl co a jak. Pak jsem se dozvěděl, že se připravuje s Kroměříží. Samozřejmě jsem zareagoval, sehnal číslo a poslal kontakt předsedovi. Ve středu večer nám na podmínky kývl,“ popsal příchod Jiráčka sportovní ředitel prostějovského fotbalového klubu Ladislav Dudík. Příchodem Jiráčka se navíc výrazně zvýšil tlak na střed zálohy, kde působí například Omale nebo Sus. „Lidem z fotbalového prostředí a fanouškům je asi netřeba ho představovat. Je to zkušený hráč, reprezentant, hráč s četnými ligovými zkušenostmi,“ dodal ředitel.

A očekávání? Jasná. „Chceme to postavit kolem něj. Na hřišti, v kabině, měl by být lídrem. Měl by být zároveň mentorem pro mladé kluky, kteří tady jsou,“ vyjádřil se předseda eskáčka František Jura. Předeslal však, že tým ještě ani zdaleka není hotový. „Bavil jsem se s trenérem, že ho přesvědčili ze zkoušených hráčů jen dva. Další tři hráči by tak měli ještě přijít, a to už v tomhle týdnu,“ konstatoval první muž prostějovského fotbalu.

Druholigový tým Prostějova v následujících týdnech čekají těžké zápasy, například s ostravským Baníkem. „Bude to náročné, těžko si trenér a hráči budou něco zásadního v utkáních zkoušet. Kouč ale zase uvidí hráče, jak se popasují se silným soupeřem, jak se budou chovat na hřišti. Pozitiva takových zápasů tak převažují,“ míní František Jura. Zároveň se ale taky rychle blíží start soutěžních utkání.

K tomu prvnímu, a to navíc na vlastním hřišti, vyběhnou svěřenci Jiřího Jarošíka už 27. července proti Příbrami.