Poslední dvě sezóny toužili v Olšanech po postupu z „pralesa“. Po loňské sezóně k tomu scházel jediný bod na Nezamyslice, které si postup vybojovaly na úkor spojení Výšovic se Skalkou. V letošní neodehrané ani polovině ročníku Olšany neztratily jediný bod a ukazovaly, že postup myslí vážně, ten jim však zase zastavila pandemie a anulování ročníku. Nakonec se však přeci jen dočkali, když se Výšovice rozhodly pro dobrovolný pád o soutěž níž.

Výšovicím se poslední tři ročníky příliš nezadařily, hlavně však po stránce výsledků. Za herní projev si totiž nejednou vysloužily pochvalu od svých soupeřů. V sezóně 18/19 se zachránily v posledním kole. Další dva ročníky končily podzimní část na sestupových příčkách, vinou pandemie se však ani jeden z ročníků nedohrál. Obzvláště v loňské sezóně to bylo velké překvapení, protože po sloučení se Skalkou byl klub pasován na roli černého koně soutěže.
Informaci o dobrovolném odchodu o třídu níže redakci potvrdil také lodivod Výšovic Michal Dudík. „Ano, rozhodli jsme se opustit okresní přebor a půjdeme hrát třetí třídu. Někteří kluci, kteří s námi loni hráli, dostali nabídku na vyšší soutěž, především kluci z Pivína. Jsou to stále mladí kluci a určitě jsme jim v tom nechtěli bránit, takže jsme se s nimi dohodli na odchodu. Přeji jim, aby se dokázali uchytit a nadále se fotbalem bavili,“ odtajnil hlavní důvod této změny kouč.
Pokud se však sejdou všechny možné okolnosti, případné snahy o postup zpátky mezi okresní smetánku by mohly být cílem klubu. „Teď nám někteří kluci odešli, takže jsme měli oprávněné obavy nejen ohledně počtu, ale také kvality. A je pro nás v současné chvíli lepší hrát třetí třídu a fotbalem se bavit, než abychom byli v okrese spíše do počtu a nedej bože měli potíže mužský fotbal ve Výšovicích udržet. Po přípravě se může stát, že ještě někteří hráči přijdou zpět. Pokud vše dobře půjde, třeba se zase pokusíme o návrat sportovní cestou,“ dodal otevřeně Dudík.
Minulý týden byla tato informace zatím pouze v rovině telefonické dohody, nyní už je však oficiálně potvrzená. „Mohu potvrdit, že už jsem obdržel i písemnou žádost Výšovic o přihlášení třetí třídy. Na jejich uvolněné místo měly jako první nárok Olšany, které se je rozhodly přijmout,“ prozradil sekretář okresního fotbalového svazu Petr Antoníček.
Možnost postupu do okresu v klubu dlouho nezvažovali a nabídku na návrat po čtyřech letech přijali hned. „Jsme samozřejmě rádi, že se nám to po těch dvou letech podařilo, i když se nejednalo o přímý sportovní postup. I když nám tím pádem začne sezóna už za necelý měsíc, nebylo nad čím váhat. Naším cílem to bylo dlouhodobě a věřím, že se dobře připravíme,“ hlásil také trenér Olšan Antonín Pospíšil.
Ambice klubu s velmi dobrou základnou zatím nejsou zcela jasné. Ani sám trenér neví, co přesně od nového ročníku očekávat. S jistotou se však budou chtít Olšany vyhnout starostem o záchranu.