Jen dva měsíce trvala krátká zimní přestávka házenkářů TJ Sokol Kostelec na Hané HK i Sokol II Prostějov ve 2. lize mužů ČR 2022/2023. Teď už nejkratší pauza v novodobé historii končí a během nadcházejícího víkendu odstartuje odvetná část jihomoravské skupiny třetí nejvyšší tuzemské soutěže.

Kostelečtí i prostějovští muži do ní vstoupí s jasným cílem vylepšit své postavení po podzimu. Prvně jmenovaní jej zakončili na sedmé příčce tabulky se ziskem jedenácti bodů, druhý zmíněný tým figuruje na deváté pozici s osmi body na svém kontě. Oba zástupci našeho regionu mezi druholigovými celky dospělé kategorie přitom věří ve vyšší konečné umístění.

„V první polovině sezóny jsme hlavně zpočátku měli početnou marodku, kvůli zranění nám chybělo několik hráčských opor. Teď jsme na tom po zdravotní stránce mnohem lépe, i když to nechci zakřiknout. Klukům taky pořád říkám, že všechno je o přípravě. Kolik toho dají tréninkům, tak dobře můžeme hrát. Pokud se tyhle věci sejdou a budeme zvládat i vlastní zápasy, můžeme se pořadím posunout nahoru,“ uvažoval kouč HK David Ševčík.

„Oproti minulému podzimu jsme se výsledkově o něco zvedli, rovněž naše výkony jsou v tomto ročníku v porovnání s minulým podle mého názoru částečně lepší. V rámci možností se budeme snažit, aby na jaře mohli co nejvíc nastupovat mladí šikovní kluci, kteří u nás hostují. Pokud se to podaří a mančaft podrží zkušení borci, je v našich silách vylepšit momentální osmé místo,“ řekl trenér Sokola II Svatopluk Ordelt.

V obou táborech nehlásí žádné nové posily na soupiskách. A už vyhlížejí zápasovou premiéru jarní fáze. Prostějov přivítá v atraktivním duelu druhé Ivančice (sobota 4. února, 16.00 hodin, hala RG a ZŠ Otto Wichterleho PV). „Doma zkusíme favorita zaskočit a bodovat, v ideálním případě nad ním zvítězit,“ přeje si Ordelt. Kostelec nastoupí na půdě silné Kuřimi (neděle 5. února, 18.00 hodin). „Bude to těžké, soupeř se netají ambicemi na postup do první ligy. Ale zabojujeme,“ ujistil Ševčík.