I mládež má za sebou ročník 2022/2023, který by se dal hodnotit spíše jako průměrný. V dorosteneckých kategoriích se hráči prostějovského eskáčka se sice drželi v klidném středu tabulky, jenže místa až za rezervami ligových klubů asi nejsou tím pravým, co by si v klubu přáli. Talentované mladíky ale přesto v těchto výběrech najdeme a uvidíme, zda se někdo uchytí i v kádru hlavního mužstva.

U žáků byla situace horší. Ti v barvách 1.SK sice hrají nejvyšší soutěže, ale očividně na své konkurenty ztrácejí. Výsledkem je například sestup v kategorii těch starších. Podobná je situace i v celém prostějovském regionu, kde by se jen těžko hledal někdo, kdo skutečně zazářil.

Hlavní prapor mládeže u nás bezesporu drží eskáčko, které se může i nadále spolehnout na všechny věkové kategorie. Jak jsme zmínili, od příští sezóny je ale už v žákovských kategoriích bude mrzet, že si nezahrají proti těm nejlepším celkům. U mladších žáků situace ještě tak tíživá není, ale aby odliv nenastal už před přechodem do starších žáků. Z tohoto pohledu je pak jasné, že by nastal i odliv z regionu, aby se udržely stavy.

V dorostech to pak bylo u všech klubů poměrně poklidné proplouvání druhou nejvyšší a třetí nejvyšší soutěží. V nich se mužstva ani neztratila, ale ani nebojovala o vyšší postavení v tabulkách. Po celý rok to tak byl klidný střed tabulky.

V regionu bylo také patrné, že mládežnický fotbal po letech strádání dál ztrácí na ostatní okresy. Například v krajském přeboru dorostu je jasně patrné, že ze čtyř účastníků tabulku hned tři uzavíraly. Na druhou stranu je ale fakt, že většina mužstev hrála s mladšími ročníky a v dalších letech by to mohlo jít nahoru. V krajských soutěžích se dobře držela také jen dvojice sloučených klubů a zbytek tabulku uzavíral.

To u žáků pak takový problém znát není a známé značky doplnil ještě Jesenec-Dzbel, který ukázal, že kvalitou do přeboru patří. V nové krajské soutěži se pak objevily další celky a dokázaly se držet bez větších problémů.

Okresní soutěže nabídly jen přebor starších a mladších žáků. Dorost se ani do nové sezóny nepodařilo poskládat. S ohledem na počet celků v obou soutěžích žákovských kategorií by se ale mohla situace brzy změnit. Hlavně aby u toho hráči nadále zůstali a pokračovalo se od těch nejmenších nadále. Jinak přijde další problém.

 

Souhrn mládežnických soutěží společně s konečnými tabulkami najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3 července