Házenkářská akademie Olomouckého kraje, jež má za sebou vynikající uplynulou sezónu, přišla pro příští soutěžní ročník se žhavou novinkou. Stalo se jí nově vytvořené družstvo tohoto klubu v dospělé kategorii, které bude již od nadcházejícího září hrát 1. ligu mužů 2023/2024 pod názvem HAOLK tým Velká Bystřice/Olomouc!

Co nového se děje na házenkářském poli a jak to bude konkrétně vypadat? Večerník zná všechny detaily připraveného projektu. Tak pojďme na to. V první řadě je třeba poznamenat, že půjde o nástupce tradičního prvoligového účastníka z Velké Bystřice. Co s tím bude mít společného kostelecká, resp. prostějovská házená?

 

„Rozšíření projektu do mužské kategorie je logickým vyústěním dosavadní tříleté spolupráce tří klubů Házená Velká Bystřice, HBC Olomouc a TJ Sokol Centrum Haná v dorostu. Vnímáme to jako další impuls pro zvýšení úrovně dospělé házené v prostějovském regionu. Určitě budeme chtít stavět mančaft primárně na hráčích právě z Olomouckého kraje,“ uvedl místopředseda HAOLK Pavel Vodička.

Vstup na prvoligovou scénu mužů však není zdaleka jedinou zásadní novinkou z Házenkářské akademie Olomouckého kraje. Neméně důležitý je například fakt, že ambiciózní a úspěšně se rozvíjející oddíl získal status Regionální klubové centrum. „Jsme moc rádi, že náš klub s regionální působností byl zařazen do systému talentované mládeže Českého svazu házené,“ okomentoval posun šéf HAOLK Petr Kudláček.

„Je to dobrá zpráva pro všechny hráče z regionu, protože budeme mnohem blíž veškeré svazové metodice a klíčovým informacím, jež povedou k ještě kvalitnějšímu rozvoji mladých talentů. Zároveň jde o ocenění sice krátké, ale velmi intenzivní i kvalitní práce s mládeží, na což bychom nedosáhli bez podpory všech našich partnerů v čele s Olomouckým krajem a statutárním městem Prostějov. Současně to vnímáme jako závazek k ještě lepší a koncepčnější práci v rámci celého našeho kraje,“ připojil Kudláček.

Trenérský štáb HAOLK pro novou sezónu posílil Vladan Táborský, který bude trenérem Regionálního klubového centra a hlavním koučem starších dorostenců. Šéftrenér Házenkářské akademie Olomouckého kraje Radek Flajsar přešel na pozici asistenta staršího dorostu a stal se prvním lodivodem mužského HAOLK týmu Velká Bystřice/Olomouc. Mladší dorostence akademie pak nadále povede jako hlavní kormidelník Marek Šuba.

Všechny tři kolektivy HAOLK už přitom zahájily zkraje srpna svou přípravu na rychle se blížící soutěžní ročník 2023/24. Začátek tréninkového procesu téměř plynule navázal na předchozí příměstský kemp starších žáků pod záštitou klubu, jehož se v Kostelci na Hané zúčastnili mladí hráči TJ Sokol Centrum Haná, HBC Olomouc, Házená Velká Bystřice, TJ Senice na Hané a Házená Uničov. Kluky pomáhali posouvat dál v jejich kariéře špičkoví koučové či plejeři Ondřej Zdráhala, Radek Flajsar, David Jurečka, Jakub Flajsar, David Flajsar, Jakub Grulich, Filip Havlík a Antonín Vodička.