Tak už nám zase běží školní rok, v domácnostech se rozhostil klid a mír, protože rodiče a děti jsou zase daleko od sebe, a tak se dá také v klidu ponořit do studia městských kronik. Tudíž pojďme na to a zalistujme si v historických análech měsíce září.

V září 1953 skončila svou činnost Vyšší sociální škola a byla rozdělena na školu pedagogickou a střední zdravotnickou. Ze všech veřejných a politických funkcí byl odvolán JUDr. Oldřich John, dosavadní předseda Národního shromáždění.

V září 1973 proběhla v Prostějově III. spartakiáda spřátelených armád v parašutismu. S velkou slávou byl otevřen obchodní dům PRIOR, který byl postaven na místě gotické, renesanční a další zástavby. Byl budován od roku 1970 nákladem takřka 37 milionů tehdejších korun. Investorem bylo Generální ředitelství obchodních domů v Bratislavě.

Bohaté na události bylo i září 1983. V Držovicích byla dána do provozu nová čerpací stanice, postavená v akci „Z“. Konaly se Hanácké slavnosti – první přehlídka hanáckých národopisných souborů. V dalších letech byly pravidelně pořádány v Kolářových sadech u hvězdárny. V Tanvaldu zemřel František Nechvátal, básník a překladatel, který působil i v Prostějově a oslavil například básní 120. výročí pěveckého sboru Orlice. Za svého působeni v našem městě v letech 1929 až 1935 se seznámil s Bedřichem Václavkem, který jej výrazně názorově ovlivnil a přivedl jej k levicovému smýšlení. Společně s ním patřil mezi zakladatele skupiny Blok, která usilovala o socialistický realismus a za druhé světové války s ním spolupracoval v odboji. V USA v městečku Hoboken zase zemřel prostějovský rodák MUDr. Antonín A. Dostál, gynekolog, chirurg, malíř a pianista.

A co přineslo září 2013? Celkem 516 prvňáčků dorazilo první školní den do osmi prostějovských základních škol. Přišla je přivítat i náměstkyně primátora Ivana Hemerková, která si tento den vychutnala společně s prvňáčky na Základní škole E. Valenty. Město Prostějov získalo finanční dar ve výši padesát tisíc korun od společnosti Granette&Starorežná Distilleries a.s. na částečné pokrytí nákladů spojených s pořádáním XXXI. Prostějovských hanáckých slavností konaných ve dnech 14. a 15. září v Prostějově. Celkové náklady tradičních prostějovských hodů činily 480 000 korun, přičemž město za pronájem stánků obdrželo 130 tisíc a od Olomouckého kraje získalo dotaci 140 tisíc. Finanční dar od Granette&Starorežná Distilleries a.s. byl použit na částečnou úhradu instalace pódia, které stálo 80 tisíc korun. Společnost se prezentovala v rámci hodů a připomněla 495. výročí založení Palírny U Zeleného stromu. Při této příležitosti byla za účasti zástupců společnosti a města vysazena symbolická lípa na Žižkově náměstí, kde bylo původní sídlo palírny. Rada města schválila bezúplatné užívání cvičné kuchyňky v prostorách ZŠ Melantrichova občanskému sdružení Sedmikráska.

V prostorách školy probíhaly kurzy bezlepkového pečení. Sedmikráska je sdružení nemocných celiakií a vzácnou Duhringovou herpetiformní dermatitidou, kteří jsou nuceni celoživotně dodržovat bezlepkovou a mnohdy i bezlaktózovou dietu. Členové sdružení si předávají svoje zkušenosti o stravování, vaření a o následcích porušení lékařem stanovené diety. Pro kurzy bezlepkového pečení byla cvičná kuchyňka na ZŠ Melantrichova vyhrazena od října do prosince. Město vyhovělo žádosti Sboru dobrovolných hasičů Čechovice a vybudovalo jim nové zázemí. Vznikne přístavbou k hasičské zbrojnici. Rada doporučila zastupitelstvu schválit rozpočtové opatření ve výši 50 000 korun na pořízení projektové dokumentace stavby. Nové prostory pro potřeby čechovických hasičů budou vybudovány rozšířením zbrojnice do prvního patra. Zázemí slouží zásahové jednotce, k údržbě techniky a dalšího rozvoje kvalitní členské základny. V návaznosti na opravu vstupního můstku do prostějovského zámku byla restaurována konstrukce schodiště směrem do zámeckého příkopu. Restaurátorské práce si vyžádaly 60 000 korun. Renovace ocelové konstrukce schodiště byla zařazena do položky zachování a obnovy kulturních památek, kterou byla budova zámku prohlášena už v roce 1958.