A je to znovu tady. Co? Házenkářské derby mezi muži TJ Sokol Kostelec na Hané HK a Sokola II Prostějov v rámci jihomoravské skupiny druholigové soutěže. Probíhající ročník 2023/24 čekal na okresní šlágr až do 8. kola, hraje se v neděli 12. listopadu od 10.30 hodin v městské sportovní hale Kostelce na Hané.

Nejprve nahlédněme trochu do minulosti vzájemných soubojů za poslední léta. Jak to výsledkově vypadalo? Sezóna 2022/23: Prostějov – Kostelec 25:26, Kostelec – Prostějov 22:21. Sezóna 2021/22: Kostelec – Prostějov 31:26, Prostějov – Kostelec 25:25. Sezóna 2020/21: zrušeno kvůli covidu. Sezóna 2019/20: zrušeno kvůli covidu.

Během uplynulých dvou roků po koronavirových zákazech tedy Sokol II dokázal lepšímu HK vzít jediný bodík z osmi, byť většinou podléhal velice těsně. Také před „covid“ výlukami dlouho platilo, že Kostelečtí byli v prestižních derby výrazně úspěšnější než jejich prostějovští rivalové.

Pozitivní přitom je, že dříve často vypjaté bitvy provázené různými incidenty či konflikty se v minulých letech dost uklidnily. Vztahy mezi oběma tábory jsou teď mnohem klidnější a celkově lepší, atmosféra v rámci možností více přátelská. Snad to takto zůstane i v nedělním dopoledni.

Každopádně jde do nadcházejícího střetu v roli favorita znovu Kostelec, který má v dosavadním průběhu aktuálního ročníku 2. ligy znatelně navrch. „Samozřejmě chceme zvítězit, zvlášť doma,“ ujistil hlavní trenér hákáčka David Ševčík. Nebo že by Sokol II zrovna v derby, a navíc venku překvapivě prolomil své současné trápení?