Ideální příležitost vítězně odstartovat do jarní části 2. ligy mužů JM 2023/24 a tím se výsledkově chytit měli házenkáři Sokola II Prostějov. Ve 12. kole soutěže totiž přivítali hratelné Maloměřice B, jež přijely v dost oslabené sestavě jen se třemi hráči na střídání. Přesto si odvezly oba body, poražení tak zůstali v důsledku jedenácté sezónní prohry nejtěsnějším poměrem 23:24 (9:12) pevně přikovaní k předposlednímu místu tabulky.

Velice průměrně začaly oba týmy. Střídaly lepší momenty a povedené akce s různými chybami i nepřesnostmi, skóre se tak nějakou dobu přelévalo ze strany na stranu. Od stavu 3:4 pak domácí střelecky tažení Jiřím Kosinou přidali jak tempo, tak kvalitu. A obratem na 6:4, kdy se ke Kosinovi přidali v útoku zkušený Michal Jurik a mezi tyčemi mladý Matyáš Micka, šli nahoru.

Potom to vypadalo ještě chvíli nadějně, leč Hanáci nevyužili opakované možnosti zvýšit své vedení. Místo toho postupně upadli do velké ofenzivní krize. Počínaje skóre 8:6 v 19. minutě kazili přihrávky, ztráceli míče a netrefovali své pokusy, čehož úsporně, přitom trpělivě hrající protivník v čele s produktivním Jiřím Havlátem využil k otočení vývoje střetnutí (8:10).

Po přestávce Sokol II pokračoval v trápení, brzy ztrácel už 10:14. Načež alespoň dílčím zlepšením zahájil stíhací jízdu. Z předchozí krize se trochu zvedl Šimon Hudeček, solidně si počínali nadále Jurik a nově Šimon Kintr, zkušenostmi pomáhal Marek Šuba, vydařenými zákroky brankář Micka. Proto Ordeltovi svěřenci několikrát dotáhli na rozdíl jediného gólu (14:15, 16:17, 19:20).

Navíc měli pokaždé balón v držení a mohli srovnat, ovšem nikdy to nedokázali. Buď o mičudu vlastní hrubkou přišli, nebo neúspěšně vypálili. Často si přitom vylámali zuby na výborném gólmanovi Jiřím Doleželovi, proti němuž zahodili hned čtyři sedmičky...

Po odskočení SHC z 21:22 na 21:24 dvě minuty před koncem se tudíž zdálo být rozhodnuto, nicméně prostějovští chalani ještě vybojovali aspoň remízovou naději. Kintr plus Kosina snížili na rozdíl jediného zásahu, vzápětí zdržující hosté (podporovaní v tom i rozhodčími) chybovali a Jiří Kosina měl v poslední sekundě na ruce výslednou plichtu. Jeho ránu z dálky však Doležel vyrazil, tím nastal definitivní konec. Pro „dvojku“ zase porážkový – 23:24. (son)

HÁZENÁ

2. liga mužů JM 2023/24, 12. kolo

Sokol II Prostějov – SHC Maloměřice Brno B 23:24 (9:12)

Brankový sled: 2:1, 2:3, 3:4, 6:4, 8:6, 8:10, 9:12, 10:14, 12:14, 14:15, 14:17, 16:17, 17:20, 19:20, 21:22, 21:24, 23:24.

Rozhodčí: Levíček a Matuška. Vyloučení: 3:4. Sedmičky: 7/3:4/3. Diváci: 60.

Sestava a branky Prostějova: M. Micka, Kaštyl – Jurik 5/1, Jurík, Korsa 1, Šuba 2/1, Kintr 4, Bečička, Hudeček 3, J. Grepl, Javůrek, Nesvadba, Kosina 8/1, Jurečka 1. Trenéři: Svatopluk Ordelt a Tomáš Jurík.

Nejvíc branek Maloměřic B: Havlát 9/3, Havelka 4, Jung 3.

 

Hodnocení trenéra Sokola II Prostějov

„Úvodní čtvrthodinu jsme hráli docela slušně a vedli 8:6, ale bohužel nezvýšili. Místo toho se to dál tahalo, do vedení šli během našeho špatného úseku hosté. A pak měli vlastně pořád navrch o jeden až tři góly. Ve druhém poločase jsme několikrát dotáhli na nejtěsnější rozdíl, mohli vyrovnat, klidně jít třeba i nahoru. Buď jsme ale ztratili balón, nebo neproměnili střelu, k tomu je nutné připočítat čtyři zahozené sedmičky a několik vyloučení. Taky jsme měli trochu smůly, opakovaně trefovali tyče nebo břevna. Soupeř tak zůstával neustále ve vedení a se štěstím jej udržel až do konce, byť jsme mohli získat aspoň bod. Co říkám na úplný závěr? Byl už dost hektický, kluci bojovali, rozhodčí tam těsně před koncem mohli odpískat sedmičku pro nás, ale neodpískali. Naši porážku bych však na sudí neházel, můžeme si za ni sami. Utkání jsme měli ve svých rukách a nedokázali ho otočit, případně aspoň zremizovat. Béčko Maloměřic dorazilo v hodně hratelné sestavě, proto je prohry dvojnásob škoda. Mít dva získané body na kontě po dvanácti kolech je samozřejmě moc špatné, ale sezóna zdaleka nekončí. Nesmíme nic předem vzdávat, naopak je potřeba dát hlavy nahoru a zkusit zabrat. Každý zápas začíná stavem 0:0, kromě dvou tří nejlepších mančaftů v čele soutěže se proti všem ostatním dá hrát. Proto určitě můžeme začít častěji bodovat, pokud se sejdeme v kompletnější sestavě a budeme hrát dobře.“

Svatopluk Ordelt, hlavní kouč prostějovských házenkářů