Jedním slovem vynikající. Takovou úroveň měl zápas 12. kola 2. ligy mužů JM 2023/24 (na danou soutěž), který otevíral jarní část. A právě takový byl i výkon házenkářů TJ Sokol Kostelec na Hané HK, kteří díky tomu porazili na vlastní palubovce druhý celek tabulky z Olomouce 24:23 (9:10). Naprosto zaslouženě!

Domácí měli do krajského derby v nezvyklém termínu sobotního dopoledne (kvůli večernímu Sportovnímu plesu) raketový vstup. Byli maximálně vyhecovaní a odhodlaní, střetnutí dávali ohromnou porci energie a zpočátku se jim dařilo hlavně v útoku. Když pak od 9. minuty za stavu 4:4 výrazně přidali v obraně, za niž se perfektně rozchytal Pavel Navrátil, utekli i zásluhou čtyř gólů Martina Popelky z křídla na 7:4.

Zaskočení hosté se však postupem času přizpůsobili, také přidali defenzivně. A především díky produktivnímu Eriku Kašparovi nejprve skóre srovnali (7:7) a ve zbytku úvodního poločasu otočili (9:10). Hákáčko se totiž vepředu přestalo prosazovat, přišla na něj brankově hluchá pasáž. Nicméně se s pomocí nadále pevné defenzivy jištěné výtečným Navrátilem povedlo držet rovnocenný průběh těžkého duelu, jehož kvalita byla na druholigové poměry skutečně top.

Po přestávce olomoucký adept postupu do první ligy odskočil na 10:12 a chvíli to vypadalo, že přebírá taktovku mače. Ale opravdu jen chvíli. Bojovníci Sokola totiž vzápětí znovu zabrali, aby si obrovským nasazením, entuziasmem i týmově suprovým bráněním vzali vedení zpět. Klíčový význam přitom měla šňůra čtyř přesných tref za sebou (14:12), od té doby už svěřenci trenérského triumvirátu Ševčík, Grulich a Ševčík neustále zůstávali vepředu.

Milan Filon, nová posila z Hranic, výborně řídil ze střední spojky ofenzivní hru, křídelník Popelka přidal další tři góly, vícekrát skórovali též Marek Dostál, Rostislav Podhrázský, Jan Oščádal či Dušan Knápek, mezi tyčemi vše jistil skvěle čapající Jan Mayer. Kostelečtí tak zásluhou působivé kolektivní dřiny utekli na 22:18 osm minut před koncem. Což možná vypadalo, že je rozhodnuto, ovšem zdaleka ještě nebylo.

Výběr HBC nic nevzdal, místo toho využil několika sporných výroků rozhodčích v jeho prospěch a dostal HK pod zvýšený tlak. Z čehož rezultovalo nové snižování stavu vedoucí až k nesmírně dramatickému závěru. V čase 59.27 dokonce fantom Kašpar vyrovnal na 23:23, leč domácí pořád měli k dispozici svůj poslední útok. Z něj se po oddechovém čase individuálním průnikem prosadil Podhrázský, do vypršení zápasového času zbývalo pouhých sedm vteřin! A když pak Hanáci ustrážili zoufalý kontr soupeře včetně volného hodu po finální siréně, mohli propuknout v obří společný jásot z nesmírně cenné výhry – 24:23!

 

HÁZENÁ

2. liga mužů JM 2023/24, 12. kolo

TJ Sokol Kostelec na Hané HK – HBC Olomouc 1966 24:23 (9:10)

Brankový sled: 2:2, 4:2, 4:4, 7:4, 7:7, 9:8, 9:10, 10:12, 14:12, 15:14, 17:14, 18:17, 20:17, 22:18, 22:21, 23:23, 24:23.

Rozhodčí: Novosád a Oškera. Vyloučení: 5:3. Sedmičky: 1/0:1/0. Diváci: 75 platících (celkem 150).

Sestava a branky Kostelce: Navrátil, Mayer – Prášil 1, Bílek, Popelka 7, Dostál 5, Podhrázský 3, Hanták, Musil 1, Knápek 2, Albrecht 1, J. Oščádal 2, M. Grepl, Palička, Filon 2. Trenéři: David Ševčík, Martin Grulich a Jan Ševčík.

Nejvíc branek Olomouce: Kašpar 9, Kozmík a Hájek 3.

 

Hodnocení trenéra TJ Sokol Kostelec na Hané HK

„S klukama jsme si před zápasem řekli, že jestli ho chceme vyhrát, tak jedině obranou. Vepředu nějaké góly vždycky dáme, třeba i ušmudlané, ale hlavně musíme dobře bránit. Kluci přesně plnili to, co jsme po nich chtěli, výborně vystupovali na ostré spojky Olomouce. Soupeř to pak sice párkrát dohrál do pivota, ale s tím se při takové obraně musí počítat. Vedle výborného plnění taktických plánů bylo hodně důležité i naše obrovské nasazení podložené chtěním, bojovností. Dříve jsme mívali velice špatné první poločasy, až jsme si po dvou vysokých porážkách v úvodu sezóny řekli, že takhle to dál nejde. Že musíme více makat na tom, abychom byli hlavami naplno v utkáních od první minuty. Dnes se ohromné zlepšení v tomto směru zase projevilo. A naše defenziva? Fakt vynikající! Na rychle hrající Olomouc jsme se důkladně připravili a dokázali ji většinu střetnutí perfektně ubránit. Hosté sice v dramatickém závěru dotáhli svou ztrátu čtyř gólů vyrovnáním na 23:23, ale my jsme si vzápětí vzali oddechový čas a přesně řekli, co chceme zahrát. No a vyšlo to. Velkou pochvalu zaslouží úplně všichni hráči, byla to kolektivní práce. Nová posila Milan Filon? Hraje se mnou v extraligových Hranicích, ale nemá tam tolik vytížení, kolik by chtěl. Proto jsem ho nalákal na hostování do Kostelce, dnes hrál skoro celých šedesát minut a hodně nám pomohl. Klukům nesmírně děkuju za skvělý výkon, celý tým předvedl něco neskutečného a házenkářský bůh nás odměnil cenným vítězstvím nad favoritem!“

Jan Ševčík, asistent trenéra a zápasový kouč kosteleckých házenkářů