Nikdy nevíte, kam vás osud zavane. To nepochybně platí i pro Anastázii Kristkovou, která se narodila 12. dubna 1904 v Kostelci na Hané, kam se její rodiče přestěhovali z nedalekých Smržic. Zatímco její manžel – pozdější věhlasný textilní továrník Jan Nehera – zemřel v marocké Casablance, ona odpočívá na proslulém hřbitově Père-Lachaise v Paříži. V Prostějově po ní zůstala slavná vila Anastázie Neherové nacházející se v ulici pod Kosířem.

 

Jan Nehera se narodil 31. prosince 1899 v Kostelci na Hané. Postupně se vypracoval v jednoho z nejbohatších československých podnikatelů 20. století. Díky průkopnickým metodám v oblasti textilní výroby se dokázal prosadit na třech světadílech, kde provozoval síť více jak 130 prodejen. Nikoliv náhodou získal přezdívku prostějovský Baťa.

Jan Nehera se za svůj život oženil pouze jednou, a to s o čtyři roky mladší Anastázií rozenou Kristkovou. Spolu měli tři děti. Dcera Libuše (Rossi) se narodila roku 1926, syn Jan o dva roky později a nejmladší Jitka přišla na svět v roce 1935.

„Žádné z Neherových dětí se nevydalo v otcových šlépějích, všechny postupně opustily svou rodnou vlast a už se nevrátily. Mladší dcera Jitka se provdala do Paříže, syn Jan odešel do Kanady. Libuše studovala v Paříži na výtvarné škole, kde se rovněž provdala. Poté žila v řadě zemí a nakonec se usadila ve Spojených státech, kde vyučovala kreslení a malbu na univerzitě v New Jersey,“ uvedla Alena Buršíková v diplomové práci Jan Nehera a oděvní průmysl na Prostějovsku.

V období 2. světové války musel Nehera čelit mnoha problémům s nacisty, o továrnu přišel, byl zatčen a vězněn. Po válce byla jeho firma znárodněna a začleněna do národního podniku OP Prostějov. Nehera se proto rozhodl emigrovat do marocké Casablancy, kde ještě stihl založit menší oděvní závod. V roce 1958 zemřel na onemocnění ledvin. Jeho žena Anastázie jej přežila o 26 let. Pohřbena je na pařížském hřbitově se svojí dcerou Jitkou a jejím manželem Václavem Sehnalem.