Tradiční velikonoční výstavu beránků, kterou pořádá prostějovský Rotary klub, hostil ve středu přednáškový sál prostějovského Národního domu. Tentokrát se jich sešlo přesně dvě stě třicet tři, sto dva z nich v miniaturní podobě. Návštěvníci měli nelehký úkol, vybrat ze sladkých oveček ty nejhezčí. Na jejich autory pak čekaly ceny v podobě nákupních poukázek.

 

U vzniku tradice stála před 19 lety Emilie Hnízdilová, emeritní ředitelka prostějovské Starorežné. „Když jsme začínali, bylo těch beránků čtyřicet pět. Stádo se nám od té doby rozrůstá, rekord byl přes čtyři sta,“ zavzpomínala pro Večerník.

Letos korpusy pro dobrou věc nazdobilo dvanáct mateřských školek. „Korpusy z piškotového máslového těsta pro nás pečou studenti prostějovské Střední odborné školy. Mimochodem jsou vynikající, měli jsme možnost ochutnat,“ doplnil za rotariány Ladislav Burgr s tím, že putovaly do školek. Studenti středních škol soutěží jako jednotlivci a korpusy si pečou a zdobí sami.

Návštěvníci obdrželi hlasovací lístky, kam mohli napsat číslo malého a velkého beránka, tedy výrobků, které se jim líbily nejvíce. Ze sčítání hlasů pak vyšli první tři ocenění v obou kategoriích. Ty čekala odměna v podobě hodnotných dárkových poukázek. „Je to úžasné, jakou autoři projevili kreativitu. Nemůžeme se na to vynadívat. Favority už máme, i když bylo velmi těžké se rozhodnout,“ konstatovaly dvě starší dámy, které se na výstavu vypravily. 

Samotné výtvory klub jako každý rok rozvezl do domovů seniorů v Prostějově a  Soběsukách, do LDN prostějovské nemocnice a Centra sociálních  služeb Prostějov a do Dětského domova v Plumlově.