Téměř polovina základní části už je odehrána z UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022. Osm dosavadních kol leccos ukázalo, prozradilo či alespoň naznačilo. A můžeme tedy porovnat předsezónní prognózy ohledně rozložení sil v soutěži s tím, jak na tom zatím jednotlivé týmy reálně jsou.

Za největšího favorita byla jednoznačně pasována Dukla Liberec, jež danou roli spolehlivě plní. Vyhrála všechny své zápasy, ztratila jen dva body za těsné výsledky 3:2 a vykročila za prvenstvím.

Další zasvěcený odhad zněl, že o druhé až sedmé místo se bude vyrovnaně rvát hned šestice rovnocenných soupeřů. Z téhle smečky nejvíc pozitivně vyčnívá do současné chvíle Ostrava, která navázala na podobně vydařený vstup z loňska. Hned za TJ dělá působivý dojem mladicky dravá kvalita KP Brno, navíc družstvo Králova Pole roste každým utkáním.

Potěšitelné pro zdejší fandy určitě je, že čtvrtou pozici zaslouženě drží prostějovský mančaft. Sice má výkyvy a častější výhodu domácího prostředí, kterou dokonale využívá, ale viditelně disponuje i solidním herním potenciálem k plánovanému uhájení horní poloviny tabulky.

Statečně bojuje mladý kolektiv Olympu Praha, jemuž vypadly dvě nejzkušenější opory, přesto si vede nadmíru slušně. Naopak za očekáváním zůstávají taktéž oslabené Šelmy Brno (na sedmé příčce již bodově dost ztrácejí), a především šestá Olomouc. Její cizinecká legie nezvládá pořádně nahodit motory, svými výkony i výsledky zatím tápe.

Sympaticky se naproti tomu jeví snaha podceňovaného Frýdku-Místku o postup do play-off, růžky začíná čím dál víc vystrkovat rovněž mladičký Šternberk. Zatímco jasně poslední Přerov se topí v hluboké krizi, z níž cesta ven povede asi jen složitě.

V každém případě byl úvodní měsíc elitní české soutěže zápasově nabitý a hodně zajímavý. Co přinese druhá polovina základní fáze?